Mag het ietsje meer zijn? (deel II)

Jun 30
Geplaatst door

In het centrum van Almere Buiten is Blok 3 verrezen, een complex dat wonen en winkelen combineert. Eind 2010 werden de appartementen opgeleverd. Stralend wit en behangklaar+ afgewerkt zijn ze; een prettige bijkomstigheid die de nieuwe bewoners te danken hebben aan de samenwerking tussen aannemerscombinatie Vastbouw Oost/Bouwbedrijf Akor, afbouwbedrijf Ten Berge/Oude Rengerink en spuitpleisterproducent RELIUS Nederland.

Deel I van Mag het ietsje meer zijn? al gelezen?


Rondje van de zaak
Voor de plafonds gebruikte Ten Berge/Oude Rengerink HOEKA Zilverspack; een kalkhoudende spuitpleister met een hoge hardheid. Die werd overigens met de gewone spackspuit aangebracht. Opvallend genoeg zijn in de fraai matwitte plafonds geen naden in te zien. “Macht der gewoonte”, lacht Wim Lensink. “Onze hoofduitvoerder Gerard Ho0nhorst heeft lang in Duistland gewerkt en daar is het uit den boze om de V-naden in het plafond te laten zitten.” Dat was hier blijkbaar niet nodig geweest, maar de adjunct-directeur van Vastbouw lijkt er niet wakker van te liggen. Waarom zou hij ook, want ook al zijn de appartementen nog kaal en leeg, met hun witte wanden én naadloze witte plafonds zien ze er uitnodigend uit. En daar ging het uiteindelijk om.

Tot en met het trappenhuis aan toe
Niet alleen de woningen zijn met veel zorg en aandacht afgewerkt, ook de entreehallen en de trappenhuizen zien er uit om door een ringetje te halen. Om dat zo lang mogelijk zo te houden, is hier met de lichtgewicht HOEKA Platinaspack gewerkt. Die kalkvrije spuitpleister heeft namelijk een hoge hardheid en is gemakkelijk schoon te maken. Dat zijn belangrijke aspecten omdat er intensief gebruikt wordt gemaakt van dit soort algemene ruimtes. Dat geldt zeker voor de ruimtes waar de brievenbussen en de liften te vinden zijn.

Voorstrijken niet nodig
Van de trappenhuizen zal minder vaak gebruik worden gemaakt, maar evengoed vond de aannemerscombinatie het belangrijk dat ook hier dezelfde standaard werd gehanteerd. Geen kale betonnen wanden dus, maar netjes wit gespoten. De onderkanten van de trappen zijn wel gelaten zoals ze waren. “Als je die wit maakt, dan werkt dat averechts want dan vallen de naden en de afdichtingsrubbers veel meer op”, legt Wim Lensink uit.
Net als voor de Dunspack hoefden voor de Platinaspack de wanden niet eerst te worden voorgestreken. Wel is er op verschillende plaatsen eerst een laag Dunspack opgezet. “Niet dat dat nodig was, maar omdat het soms gewoon gemakkelijker is om zo’n gangwand mee te nemen dan om hem niet te doen”, zegt Eric Post.

Geslaagde proef
Zowel Ten Berge/Oude Rengerink als Vastbouw Oost/Akor en RELIUS Nederland is erg tevreden met de ‘driehoeksverhouding’ die voor het eerst z’n beslag kreeg in 2009 bij een project van 130 woningen in Harderwijk . Vóór die geslaagde proef werden de wanden met de hand behangklaar gemaakt, wat tijdrovend en kostbaar was. “Je was met twee man anderhalve dag bezig om één woning te doen, nu doet één man het in één dag en dat scheelt nogal op zoveel woningen”, zegt Eric Post. “De gekozen producten mogen dan wel wat duurder zijn, maar dat verdien je terug door minder arbeid.”

Pure winst
Blijkbaar scheelt het zoveel dat de afbouwers uit Rijssen inmiddels drie airless spuitmachines hebben aangeschaft; en dat zijn toch machines van zo’n € 8.000,- à € 10.000,-. Maar volgens de uitvoerder maakt de overstap naar de airless verspuitbare Dunspack het werk niet alleen sneller en goedkoper, hij ziet ook winst in de kwaliteit. “Het ziet er gewoon beter uit. Toen we dit nog handmatig deden, zag je af en toe nog de naden van de blokken zitten; nu is het eindresultaat veel witter.” Het klinkt Ard Wessels van RELIUS Nederland als muziek in de oren. “Je kunt praten wat je wilt om je producten aan te prijzen, ze moeten zich in de praktijk bewijzen.”

Opdrachtgever
BuitenMere Properties (voorheen Urban Interest), Almere

Architect
ZZDP architecten, Amsterdam

Aannemer
Vastbouw Oost/Bouwbedrijf Akor, Rijssen

Afbouw
Ten Berge/Oude Rengerink, Rijssen

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest 2011/1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Background