IISPA: meer dan de som der delen (deel II)

Aug 9
Geplaatst door

Sinds november 2010 beschikt de gemeente Almelo over een sportcomplex waar topsporters de vingers bij aflikken: IISPA. En niet alleen topsporters, want ook voor de breedtesport, scholen en publiek is het genieten geblazen in de  Internationale Indoor Sportaccommodatie Almelo. Functionaliteit, esthetiek en akoestiek gaan er hand in hand. Een knappe prestatie van Koppert + Koenis Architecten en de uitvoerende partijen, gezien de verhoudingen tussen eisen en mogelijkheden.

Heeft u deel I van IISPA: meer dan de som der delen al gelezen?

Akoestiek uit de binnendoos
Voor breedte- en topsporthal in IISPA heeft de architect van Koppert + Koenis de oplossing gezocht in geperforeerde Kerto Q constructie multiplexplaten van Finnforest en de isolatie van de stalen binnendoos. “We hebben de akoestiek uit dat systeem gehaald door geperforeerd staal te gebruiken voor die binnendoos. Zo kan de minerale wol die daar voor de thermische isolatie in is aangebracht, ook voor geluidsabsorptie zorgen.” In de breedtesportzaal en de topsportzaal zijn met de Kerto Q platen voorzetwanden voor de stalen binnendoos gemaakt. Uiteraard zijn de geperforeerde platen aan de achterzijde voorzien van akoestisch Firet-doek. En waar dat nodig was, is de spouw nog opgevuld met isolatiemateriaal.

Bewerkelijke klus
Element Binnenafbouw plaatste de houten voorzetwanden, op houten regelwerk gemonteerd met een soort Trespa-schroef zodat mensen zich er niet aan kunnen openhalen. “Een zeer bewerkelijke klus, zeker vergeleken met gipsplaatwanden”, zegt Dennis Plomp van het bedrijf uit Breda. “Gips kun je snijden maar hout moet je zagen, en er zat nogal wat zaagwerk in vanwege de kozijnen, brandslanghaspels en dergelijke. Daar komt nog bij dat het allemaal zichtwerk is. Een wand van gipsplaat wordt naderhand nog afgewerkt maar dit niet, dus je moet zeer nauwkeurig werken.”

Turnen onder een Super G Plafond
In de twee turnhallen ligt het geluidsniveau aanzienlijk lager dan in de twee andere hallen. De zijmuren zijn er van beton; Kerto Q op de scheidingswand tussen de hallen zorgt er samen met de dikke matten op de vloer en het Super G plafond van Ecophon dat Element Binnenafbouw er monteerde, voor voldoende demping. Hetzelfde Super G plafond is ook terug te vinden boven de tribune van de breedtesporthal, de naastgelegen VIP- en persruimtes en vrijwel alle overige ruimtes.

 

 

Flink eind de hoogte in
Het bedrijf uit Breda bouwde ook nog een aantal zeer hoge metalstuwanden. Tot wel 6 meter hoog ging het, in dubbelskelet. Met hier en daar stalen liggers er tussen voor de stevigheid, en waar mogelijk gekoppeld aan een achterliggende constructie. “Direct bij binnenkomst loop je tegen zo’n enorme lap aan”, zegt Dennis Plomp. “Een zeer lastig werk om te maken. Het is bijzonder moeilijk om zulke wanden goed strak neer te zetten. En je moet op een gegeven moment met hoogwerkers werken en dat is tamelijk arbeidsintensief.” Er zaten ook veel aandachtspunten in op het gebied van brandwerendheid. Omdat er ook met de Kerto Q werd beplaat, moesten er bijvoorbeeld achterwanden worden gemaakt van brandwerende gipsplaten.

De onvermoede voordelen van lichtgewicht bouwen
Op de 1e verdieping bouwde Element Binnenafbouw met metalstud een aantal parallel lopende beuken waarin kleedruimten en kantoortjes zijn opgenomen. “Dat heeft alles met gewicht te maken”, zegt architect Erik Slangen. “Deze vloer is immers de overspanning van de turnhal, dus dan moet je wel lichtgewicht bouwen.” Groot voordeel daarvan was dat de in sporthallen zo vaak toegepaste betonmetselstenen niet konden worden gebruikt. “Het is de degelijkheid ten top en past binnen elk budget maar het heeft geen enkele sjeu”, aldus Erik Slangen.

Hufterproof plafond
De ongeperforeerde Kerto Q waarmee de wanden aan de buitenzijde zijn beplaat, leveren een veel minder grauw beeld op. De plafonds zijn wel  grijs, daar heeft de architect het beton in het zicht gelaten. In de kleedkamers en de douches monteerde Element Binnenafbouw wel een systeemplafond; Hygiëne van Ecophon. “Dat is hufterproof en gemakkelijk te reinigen dus uitermate geschikt voor zulke ruimtes”, aldus Dennis Plomp.

Haat-liefde verhouding met PU
Alle binnenwanden zijn dichtgezet met gipsplaat, en vervolgens afgewerkt met scan behang. In de douches zijn de wanden betegeld. De vloeren daarentegen hebben geen voegen en naden, die zijn voorzien van Pulastic Comfort, een multifunctionele polyurethaan-vloer van Descol. “Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met PU-vloeren”, zegt architect Erik Slangen. “Het liefst heb ik alles naadloos; geen randjes, geen richeltjes. Maar de uitvoering is zeer kritisch, er mag absoluut geen vocht onder komen. Zeker bij aansluitingen met afvoerputjes kunnen er wel eens problemen ontstaan.”

Prima vloeistofdicht te maken
Wiljan Mossing Holsteyn van Descol begrijpt de reserves van de architect. “Alles wat je in een vloer stopt, betekent een extra aandachtspunt. De overbrugging van het ene naar het andere materiaal zorgt voor kritieke plekken. Maar deze PU is enigszins elastisch dus als je er tegen de opstaande rand van een putje mee kunt vloeien, dan is zo’n aansluiting prima vloeistofdicht te maken.” Uiteraard zijn de gietvloeren in de douches voorzien van een holplint als afwerking tussen wand en vloer. Dat voorkomt dat er water onder de vloer of achter de tegels komt en het is gemakkelijk schoonmaken.

Antislipbehandeling voor de trap
Descol legde in totaal zo’n 3.600 m2 Pulastic Comfort in IISPA; in een flink aantal verschillende kleuren. Rose/paars in de kleedkamers, douches en de fitnessruimte van het turngedeelte. Lichtblauw in de kleedkamers en douches bij de breedtesporthal, donkerblauw in die van de topsporthal. Grijs in de toiletten en geel in de gangen, de kantine, de VIP- en persruimtes, de entree; zelfs de trappen zijn helemaal geel. “De loopvlakken hebben we gegoten maar de stootborden hebben we met hetzelfde materiaal gecoat.” Daar waar nodig kreeg de vloer een antislipbehandeling, door een korreltje aan de matte eindcoating toe te voegen.

Sportvloer met vloerverwarming
De vloeren in de breedtesporthal en de topsporthal zijn ook door Descol gelegd. In beide hallen is dat de Pulastic Elite Perfomance 90 Eco geworden, een combi-elastische sportvloer met vloerverwarming. De vloer heeft een uitgekiende opbouw. Eerst is de zandcementdekvloer afgedekt met folie om eventueel optrekkend vocht tegen te houden. Daarop werd het vloerverwarmingssysteem aangebracht. Tussen de leidingen zijn rubberpads gelegd. De pads, 16 per m2, hebben luchtkamers en zorgen voor een belangrijk deel voor de schokabsorptie en de veerkracht van de vloer. Op de pads kwamen BISAplex underlayment, twee lagen van elk 12 mm dik. Een 7mm dikke laag rubbergranulaat volgde, in banen van 1,5 meter. Die laag is geschrapt om de naden en de open structuur dicht te zetten. Hierop is de PU-laag gegoten, 2 mm dik. Coating en belijning maken de vloer compleet.

Het beste van twee werelden
“Het is een van de beste vloeren die we hebben”, zegt Wiljan Mossing Holsteyn. “Puntelastische vloeren beperken weliswaar lichamelijke slijtage en bieden comfort aan topsporters, maar de directe impact op het lichaam kan te groot zijn om zonder vlakelastische ondervloer volledig te absorberen. Kinderen daarentegen zijn te licht om een pure vlakelastische houten vloer in beweging te brengen en hebben puntelasticiteit nodig. Door de puntelastische toplaag te combineren met de vlakelastische ondervloer bied je het beste van twee werelden aan alle gebruikersgroepen – qua prestatie, veiligheid en comfort”.
Een verstandige keuze dus, om in beide hallen een combi-elastische vloer te leggen. Op die manier zullen ze bij IISPA van de sporters niet snel klachten over de vloer krijgen.

Opdrachtgever
Gemeente Almelo, Almelo

Architect
Koppert + Koenis Architecten, IJsselstein

Aannemer
Hegeman Bouwgroep, Almelo i.c.m. Gebr. Löwik Bouw en Beton BV, Almelo

Plafond- & wandmontage
Element Binnenafbouw bv, Breda

Vloerenlegger
Descol, Deventer

 

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Background