Mebest piept

Aug 5
Geplaatst door

Nog een paar nummers en Mebest is 75 jaar oud. Dat is geen kinderachtige leeftijd voor een vakblad. Voor geen enkel blad trouwens. Maar het geeft geen pas om je daar als hoofdredacteur voor op de borst te slaan. Als het om dat soort leeftijden gaat ben je immers niets meer dan een passant, iemand die een tijdje deel heeft mogen uitmaken van zo’n uitgave. Ik vergelijk dat met wat iemand een tijdje geleden tegen me zei over het wonen in een eeuwenoud pand: “Ik heb niet echt het gevoel dat ik de eigenaar ben van dit huis. Het is meer zo dat ik er een tijdje op mag passen.”

Misschien klinkt dat wel wat erg deemoedig, en voor een hoofdredacteur van een blad is dat niet de meeste nuttige eigenschap. Mijn voorgangers waren het in ieder geval niet, anders had Mebest er anno 2011 nog net zo uit gezien als in 1936. Met zwart-wit foto’s, veel sch’s , dubbele oo’s en ee’s en een heleboel ‘men-en’ bijvoorbeeld.

Mebest heeft dus een ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen 75 jaar. Mensen doen dat ook. En toch is een veelgehoorde klacht over ouwelui dat ze niet met hun tijd meegaan, dat alles veel te snel voor ze gaat. Die ouwelui pareren dat dan doorgaans met de opmerking dat het vroeger allemaal beter was.
Mebest doet dat niet. Mebest gaat gewoon wel met z’n tijd mee. Want Mebest gaat digitaal, op www.mebest.nl. Het wordt een soort weblog. Normaal gesproken is een weblog iets waarop bijvoorbeeld een hoofdredacteur van een blad verslag doet van wat hij/zij zoal meemaakt.
Geloof mij, dat wilt u niet lezen.

Dit weblog wordt eerder een beeldschermvariant van de papieren Mebest. We gaan er in eerste instantie de artikelen van de gedrukte versie op doorplaatsen. Niet alles tegelijk, maar elke week of om de week een reportage.

Grote kans dat er ook regelmatig artikelen ‘uit de oude doos’ op mebest.nl worden gezet. Onnodig voor de trouwe lezers van het blad misschien, maar wellicht wél interessant voor nieuwe volgers die Mebest nog niet zo kennen.

Daar heeft u hem hè: volgers. Daaraan kun je zien dat Mebest meegaat met z’n tijd. Want als je digitaal gaat, dan praat je niet meer over lezers maar over volgers. Dat is wat je tegenwoordig doet, je volgt wat anderen doen en zeggen. Via Weblogs dus, of via Twitter.
Dat gaan we ook gebruiken, Twitter. MebestNL gaat de wereld in berichten van 140 tekens (hoezo uitdagingen?) onder meer laten weten wat voor artikelen en reportages er aan zitten te komen. En ook LinkedIn gaan we inzetten om met Mebest wat actiever aan het leven deel te nemen dan eens in de twee maanden.

Waarom we dat gaan doen? Omdat de wereld doorgaat. Omdat mensen de informatie die ze interessant vinden, op veel verschillende plekken en manieren zoeken en tot zich nemen. Omdat je mee moet gaan met je tijd, ook als je 75 jaar oud bent. Juist als je 75 jaar oud bent en er best nog wel 75 jaar aan vast wilt plakken.

Geplaats in: Columns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Background