Oost Zuid, thuis best?

Oct 4
Geplaatst door

Dat zul je altijd zien. Schrijf je iets over de zonnigste lente ooit, krijg je prompt de natste zomer aller tijden om je oren. Nederlanders gaan gelukkig niet bij de pakken neerzitten. Bijna iedereen die zich door het fijne voorjaar had laten verleiden vakantie in eigen land te vieren, heeft om één voor twaalf nog een reisje naar zonnige oorden geboekt.
Misschien zit het wel in ons bloed, dat we er niet voor terugdeinzen ons geluk buiten onze landsgrenzen te beproeven. Je kunt je wel afvragen of we altijd even doordacht en verstandig handelen als we dat doen. Zo schijnt het aantal ziekte- en ongevalmeldingen vanuit onder meer Turkije en Griekenland deze zomer stevig de pan uit te rijzen. Ikzelf zat daar niet bij, ik zat in Engeland deze zomer. Ook een keuze waar je je vraagtekens bij kunt zetten trouwens.

Het is overigens niet alleen met vakantie vieren dat het wel eens mis gaat als we ons in buitenlandse avonturen storten. Een stukadoor vertelde me laatst over een fraaie klus die hij had aangenomen; een badkamertje maken; in Duitsland, net over de grens. Nu zijn er wel vaker bedrijven die ook in Duitsland of België werken, maar die zijn doorgaans in de grensstreek gevestigd. Daardoor zijn ze vaak wat beter bekend met het reilen en zeilen bij werken in het buitenland dan een collega uit pakweg de Randstad die dat nooit aan de hand heeft. Zoals deze man dus.

Direct de eerste dag dat de bus voor de Duitse wohnung geparkeerd stond, kwam de sterke arm poolshoogte nemen. Een anonieme tip wellicht? Wij hebben immers een Meldpunt  Oneerlijke Mededinging waar je onder meer met je vermoedens van illegaal werkende buitenlanders terecht kunt, dus waarom zouden onze Oosterburen niet ook zoiets hebben?
Hoe dan ook, er moesten ingevulde formulieren en bestempelde papieren worden getoond. Dat konden de Randstedelijke stukadoors niet. Geen onwil natuurlijk. Ze hadden alleen geen flauw idee dat ze vooraf bij diverse instanties hadden moeten aangeven dat ze van plan waren om een werk in Duitsland te gaan uitvoeren. Helaas is ook de Duitse wet arrogant genoeg om te stellen dat iedereen wordt geacht hem te kennen. Dus net als in ons eigen land werkt beroepen op onwetendheid daar niet. Er zat niets anders op dan de onvermijdelijke en fikse boete te betalen.

Erg jammer natuurlijk, als na een mooi stukje vakwerk de rekensom uitwijst dat je een heleboel kilometers en uren hebt gemaakt zonder er een cent mee verdiend te hebben. Of dat je er misschien zelfs wel op hebt toegelegd! Duur leergeld, noemen we dat dan eufemistisch.

En wat is dan de wijze les? Dat we ons niet buiten de landsgrenzen moeten wagen? Natuurlijk niet! Buitenlandse avonturen kunnen prachtig zijn! Maar het is wel handig en verstandig om je van te voren even te verdiepen in de regels die er gelden, de eventuele verplichtingen die er worden gesteld. Want dat die er zijn, daar kun je vergif op innemen. Voor buitenlanders die in Nederland komen werken, gelden er immers ook bepaalde regels, dus het logisch dat dat andersom ook zo is.

Wat voor werken geldt, geldt ook voor vakantie. Dan is het ook handig om van te voren te weten dat je in Engeland links moet rijden, én dat er op snelwegen een maximum snelheid van 70 mijl per uur geldt en dat dat een stukje langzamer is dan 120 km per uur. Nou ja, er zal ook voor mij niets anders opzitten dan de onvermijdelijke en, naar ik heb horen zeggen, fikse boete te betalen.

Geplaats in: Columns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Background