Je hoeft het niet te begrijpen, als je het maar voelt (deel II)

Jun 8
Geplaatst door

foto: Roos Aldershoff

De kop van de Wibautstraat in Amsterdam ondergaat een drastische gedaanteverwisseling. In het gebied bij de Singelgracht realiseert de Hogeschool van Amsterdam de Amstelcampus; een plek voor studeren, wonen, werken en recreëren. Onderdeel van het plan is de renovatie van een aantal bestaande gebouwen en nieuwbouw. OIII Architecten verzorgt het interieurontwerp van deze panden. Het Amsterdamse bureau gaat daarbij uit van de filosofie dat je terugkrijgt wat je erin stopt; respect. Dat heeft inmiddels een Kohnstammhuis en een Theo Thijssenhuis opgeleverd waar je je vingers bij aflikt.

Heeft u deel I van Je hoeft het niet te begrijpen, als je het maar voelt al gelezen?

 
Installaties mogen gezien worden
Volgens het bestek van architect TIB  zouden er in het hele gebouw systeemplafonds komen maar in de gemeenschappelijke ruimtes heeft OIII zich beperkt tot akoestische eilanden van Rockfon. “Systeemplafonds zijn ontstaan door de installaties; die waren lelijk en moesten aan het zicht worden onttrokken. Wij draaien dat om. Als je het plafond zoveel mogelijk open laat, dan zullen de installaties mooier worden gemaakt omdat ze te zien zijn.” De afwezigheid van een gesloten plafond heeft een aantal praktische voordelen. De installaties zijn makkelijker bereikbaar en het betonnen casco kan door het opnemen en afstaan van warmte meedoen met het accumulerend vermogen van de ruimtes. Voornamelijk met het oog op de akoestiek en de lichtreflectie zijn in de leslokalen wel systeemplafonds gemonteerd, van AMF.

Wanden die helpen energie te besparen
Met doordachte systeemwanden heeft OIII Architecten een bijdrage geleverd aan energiebesparing. Het bovenste gedeelte van de glazen wanden is volledig transparant. Daardoor kan buitenlicht vrij naar binnen stromen en kan de Hogeschool van Amsterdam af met lampen die minder lichtopbrengst hebben maar ook minder energie verbruiken. Om toch ook voor voldoende privacy te zorgen, zijn de glazen panelen zo bewerkt dat ze van compleet doorzichtig in het bovenste gedeelte naar compleet ondoorzichtig in het onderste stuk verlopen.

Puzzelen met patronen
Voorheen werd zoiets met folie gerealiseerd, maar dat is kwetsbaar en dat paste niet in de doelstelling voor het Kohnstammhuis. Als eerste architect heeft OIII nu gezeefdrukte glazen panelen in een systeemwand toegepast. De Amsterdammers hebben samen met leverancier en montagebedrijf Maars erg veel tijd en energie gestoken in het vinden van het juiste patroon. “We ontdekten dat het erg nauw luistert of je met puntjes, rondjes of ovaaltjes werkt, en hoe je ze rangschikt. Je krijgt al snel een simmer-effect. Dat is erg onrustig en dat wilden we niet.”

Onderhoudskosten zo laag mogelijk houden
De overige wanden en ook de vloeren zijn afgewerkt met materialen die zo veel mogelijk in lijn zijn met de bedrijfsfilosofie van OIII én die bij de wensen van de opdrachtgever passen; fraai, degelijk en goed te onderhouden dus. Zo ligt er in het restaurant een Durapur gietvloer van Duracryl. “Mensen zijn nog wel eens bang voor gietvloeren, maar onze ervaring is dat ze goed zijn schoon te houden.” Voor de wandafwerking heeft OIII nog niet gevonden wat ze voor ogen hebben.

Water en spons
“Een paar jaar geleden deden we het Singelgrachtgebouw, ook van de Hogeschool van Amsterdam. Daar zijn de wanden gesausd maar dat moet regelmatig opnieuw worden gedaan om het mooi te houden en dat is gewoon te duur. Het liefst zouden we iets hebben dat je simpelweg met water en spons kunt schoonmaken maar dat is er nog niet.  Er zijn wel wat coatings waar dat mee kan, maar die glimmen en ze zijn niet op waterbasis, dus dan vallen ze wat ons betreft af. We hebben nu Innovance van Strikolith gebruikt, dat is een goede kras- en stootvaste pleister. Je hoeft hem niet steeds over te sausen dus dat is prima. Je hebt alleen wel een speciaal schoonmaakmiddel nodig om hem te reinigen.”

Fraai resultaat van intensief denkwerk
Het Kohnstammhuis en de aangrenzende vleugel Theo Thijssenhuis zijn na de zomervakantie van 2011 in gebruik genomen. Het ensemble ziet er fraai uit; het is een stimulerende leeromgeving waar de studenten graag komen en blijven, en dat is precies wat OIII architecten wilde. Bij het Amsterdamse architectenbureau vinden ze dat hun aanpak heeft gewerkt. “Als je hier rondloopt, dan voel je de kwaliteit. Negen van de tien mensen zullen niet bewust registreren wat er is gedaan en hoe het is gedaan, maar ze voelen wel dat het goed is gedaan, en met aandacht. Dat zit hier in de plafonds, in de wanden, in de vloeren, in de meubels, in alles. Over elk onderdeel is nagedacht: blijft dit goed? blijft dit mooi? Je hoeft dat niet te begrijpen, als je het maar voelt.”

Opdrachtgever
Bureau Nieuwbouw – Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam

Architect:
TIB architecten, Rotterdam

Interieurarchitect
OIII Architecten bv (projectteam: Anouk Dekker, Yves Sellam, Armand Paardekooper Overman, Peter Evers, Ernst Jan Schouten, Martin Vinkestijn), Amsterdam

Aannemer
Ballast Nedam NV, Nieuwegein

Plafondmontage
Verwol Projectafbouw BV, Opmeer

Wandmontage Maars Projecten BV, Harderwijk

Stukadoor

Veerman & Kemper, Volendam

Gietvloeren

Duracryl Flooring Systems, Capelle aan den IJssel

 

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest 2/2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Background