Transparant en muisstil (deel I)

Jul 2
Geplaatst door
Mebest - Provinciehuis ZH

(foto: Jan Willem Kommer)

Transparantie is het buzz-word, zeker als het om de overheid gaat. Veel transparanter dan bij de provincie Zuid-Holland zul je het niet snel zien. In ieder geval waar het om het kantoorpand gaat. Dat is met de recente renovatie door System Flex voorzien van een kleine 2500 m² glaswand.

Golvende gevel
Als je via de A12 Den Haag binnenrijdt, dan kun je het niet missen, het kolossale Provinciehuis op de hoek van de Zuid-Hollandlaan en de Koningskade. Het is al meer dan vijftig jaar geleden dat het onderkomen van de provincie Zuid Holland daar tegenover het Malieveld is neergezet. Hoewel dat niet eens zo heel ver terug is, heeft het gebouw al een flinke geschiedenis van verbouwingen achter de rug. Uitbreidingen, zoals de vleugel met de Statenzaal uit 1975 en het kantoordeel uit de jaren 80, maar ook sloop en nieuwbouw. In de jaren negentig is een flink gedeelte van het gebouw neergehaald en vervangen. De nieuwbouw aan de Zuid-Hollandlaan/Koningskade kreeg een opvallende golvende gevel en aan het gebouw aan de Koningskade/Zuid-Hollandplein werd een scherpe en vooroverhellende punt gebouwd.

Overheid in beweging
In het najaar van 2014 is het Provinciehuis opnieuw onder het mes gegaan. Nu werd vooral het inwendige van de nieuwbouw aangepakt. OTH Architecten is bij zijn ontwerp van het kantoorgedeelte uitgegaan van het nieuwe werken. Met een flexibeler werkruimte kan de provincie gemakkelijker inspelen op de veranderingen in het ambtenarenapparaat. Overheden zijn immers nogal in beweging. Het moet transparanter, goedkoper, met minder ambtenaren. Zo is door het afstoten, overhevelen en verplaatsen van taken het aantal ambtenaren bij de provincie Zuid-Holland in vier jaar tijd afgenomen van 2100 naar 1500, en wat er in de komende jaren gaat gebeuren, is ongewis. Na de renovatie van de nieuwbouw kan de provincie Zuid-Holland met haar huisvesting in ieder geval gemakkelijker inspelen op veranderingen.

Hoge eisen
Zoals alle Nieuwe Werken-kantoren zijn er ook in het Provinciehuis verschillende soorten werkplekken ingericht. Kantoortuinen waar mensen samen kunnen werken, kamers voor overleg, concentratieplekken, ruimtes om te bellen enzovoort. En zoals bij veel van dit soort flexibel ingedeelde kantoren is het een zeer transparant geheel. Het merendeel van de afgeschermde werkplekken en vergaderruimtes heeft glazen scheidingswanden. Die zijn geplaatst door System Flex. “Het is onze Flex Light de Luxe, de topper uit ons assortiment”, zegt Olaf Haarmans van het bedrijf uit Dongen. Een topper was nodig, want OTH Architecten stelde stevige eisen aan de glazen scheidingswanden. Zo moest op verschillende plekken een geluidsisolatie in de praktijk van 42 dB gehaald worden.

Uitgekiende opbouw
De 100 mm dikke Flex Light de Luxe is opgebouwd uit twee panelen van gelaagd glas. Het ene paneel bevat 2 lagen glas van 6 mm met daartussenin een 1 mm dikke geluidswerende folie,  Stratophone. Het andere paneel is net zo opgebouwd, alleen is daar een normale folie in gebruikt. De panelen worden in aluminium profielen geplaatst die, met PE-band ertussen, op de vloer en aan het plafond zijn bevestigd. In de bakken zitten aan beide zijden profielen met een 42 dB Deventer dempingsrubber waar het glas tegenaan is geplaatst. Een beglazingsrubber drukt het glas vast in het profiel, strak tegen het dempingsrubber aan. Tussen de glazen panelen zit een spouw van 76 mm. Dit geheel levert in de gecontroleerde laboratorium een geluidsisolatiewaarde op van 47 dB.

Lees verder in deel II van Transparant en muisstil

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Background