Transparant en muisstil (deel II)

Jul 2
Geplaatst door
Mebest - Provinciehuis ZH

(foto: Jan Willem Kommer)

Transparantie is het buzz-word, zeker als het om de overheid gaat. Veel transparanter dan bij de provincie Zuid-Holland zul je het niet snel zien. In ieder geval waar het om het kantoorpand gaat. Dat is met de recente renovatie door System Flex voorzien van een kleine 2500 m² glaswand.

Heeft u deel I van Transparant en muisstil al gelezen?

Broodnodige overwaarde
47 dB is meer dan waar de architect om vroeg, maar die overwaarde is broodnodig, zo legt Olaf Haarmans uit. “Als de wand in de praktijk 42 dB moet halen, dan zal hij in het lab nog 5 tot 6 dB hoger moeten scoren. In de praktijk verlies je namelijk altijd dB’s. In het midden is zo’n wand nooit lek, maar je zit rondom met aansluitingen, met doorvoeringen, met deuren enzovoorts. Hoe strak er ook wordt gewerkt, het blijven geluidslekken.” Om er zeker van te zijn dat de lekkages tot een minimum beperkt zouden blijven, bouwde System Flex met aannemer Strukton Worksphere een mock-up. Vooral de gevel van het Provinciehuis bevatte namelijk een aantal kritieke punten en in de proefopstelling kon worden gekeken of de bedachte aanpak zou werken. “We hadden hier te maken met convectorjukken en kabelgoten langs de gevel. Dat zijn echte klankkasten. Op ons advies zijn de kabelgoten volgestopt met steenwol en is er extra gips en steenwol om de convectorjukken aangebracht.” Aannemer Strukton Worksphere heeft daar veel werk aan gehad maar het was de moeite waard. De mock-up haalde met de geluidtest de gewenste waardes, dus de aanpassingen en detailleringen zijn ook in de rest van het gebouw toegepast. Mocht de isolatie dan ergens onder de vereiste waarde uitkomen, dan kon makkelijk achterhaald worden waar dat eventueel door zou kunnen komen door te vergelijken met de referentie-opstelling.

Gesegmenteerde wanden
Ook al was duidelijk hoe er moest worden gedetailleerd en gemonteerd, System Flex had een enorme kluif aan het plaatsen van de wanden. De golvende gevel geeft het al aan, vrijwel niets in het gebouw is recht. Uiteraard moesten de wanden meegaan in de slingerende vorm. Omdat wandpanelen nu eenmaal recht zijn, moesten ze in verspringende segmenten worden geplaatst. De afzonderlijke elementen van de Flex Light de Luxe worden echter stuitend gemonteerd met slechts een siliconentape ertussen; er waren dus geen profielen om mee te stellen. “We moesten de elementen dus verspringend plaatsen”, zegt Olaf Haarmans. “Dat luisterde ontzettend nauw, per segment was er niet meer dan 2 mm spelingsruimte.” Dat moest genoeg zijn; van tevoren was alles immers precies ingemeten. Aan de hand van die theoriematen maakte System Flex in de eigen werkplaats alle elementen exact op maat. Dat ging om zo’n 300 tot 400 ruiten per verdieping, waarbij vrijwel elke ruit een unieke afmeting had.

Extreem moeilijk
De glazen panelen zijn steeds per kamer aangeleverd, zodat die als een soort bouwpakket in elkaar kon worden gezet. Praktijk is echter vaak anders dan theorie. Ook bij dit werk waren er situaties waar de werkelijkheid niet overeen kwam met de tekening. Als het verschil groter was dan met die magere speling van 2 mm kon worden overwonnen, moest zo’n element terug naar de werkplaats om daar op de juiste maat te worden gemaakt of te worden vervangen.
2300 m2 glaswand heeft System Flex op deze manier geplaatst, verdeeld over vijf verdiepingen. Daarnaast monteerde het bedrijf uit Dongen ook nog 400 m2 stalen wand. Dat metaal is opgenomen in de glazen wanden, ook een heel nauwkeurig werk. Verder is er nog 600 m2 dichte wand ingegaan, maar zeker vergeleken met de glazen wanden was dat een peulenschil. “En dat allemaal in een bouwtijd van nog geen tien weken!”, blikt Olaf Haarmans terug. “Een moeilijker werk dan dit zul je niet snel vinden.”

Renovatie Provinciehuis
Opdrachtgever: Provincie Zuid Holland, Den Haag
Architect: OTH Architecten, Amsterdam
Aannemer: Strukton Worksphere, Amsterdam
Wandmontage: System Flex, Dongen

 

Geluidsmeting door Technisch Bureau Afbouw
Om er zeker van te zijn dat de verschillende wanden aan de gestelde eisen voldoen, werd Technisch Bureau Afbouw (TBA) ingeschakeld om geluidsmetingen te verrichten.

De volgende waardes moesten worden gehaald:
Tussen twee concentratieruimtes: R’w 38dB
Tussen concentratieruimte en kantoor R’w 42dB

Tussen concentratieruimte en verkeersruimte R’w 28dB 
Tussen kantoor- verkeersruimte R’w 32dB
Tussen vergaderruimte- open kantoorruimte/verkeersruimte: R’w 32dB met deur R’w 35dB zonder deur.

Op twee plekken waar 42 dB werd geëist, werd die waarde net niet gehaald. Dat zat hem echter niet in de wand zelf. Bij één ruimte zorgde een deur ervoor dat de isolatiewaarde niet verder dan 41 dB kwam en bij een andere ruimte was het een niet optimale aansluiting waardoor de meter op 41 dB bleef steken.“Dat zijn altijd zwakke plekken”, zegt technisch adviseur Hermen de Hek van het TBA. “Maar wat de wanden betreft kan ik kort zijn, die halen echt een verbluffend hoge isolatiewaarde.” Zijn metingen laten inderdaad niets aan duidelijkheid te wensen over. Vrijwel alle wanden scoorden ruim boven de gestelde eis, eentje haalde zelfs 7 dB meer dan nodig was!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Background