Verbluffend verblijf voor reuzenpanda’s (deel I)

Jun 19
Geplaatst door
Buitengevelisolatie houdt Pandasia op temperatuur - Mebest 2017 nr 3

(foto: Jan Willem Kommer)

Uiteraard draait het allemaal om Xing Ya en Wu Wen, maar het onderkomen dat Ouwehands Dierenpark voor de twee reuzenpanda’s bouwde is minstens zo bijzonder als de dieren zelf. Volgens de Chinezen is dit het mooiste en grootste pandaverblijf ter wereld. En ongetwijfeld is het het enige met een buitengevelisolatiesysteem. 

Even geduld alstublieft

Heel Nederland was in rep en roer toen medio april de Chinese reuzenpanda’s in ons land aankwamen. Het publiek moest echter nog even geduld hebben om Xing Ya en Wu Wen in levende lijve te kunnen zien; pas na een quarantaineperiode van anderhalve maand werd Pandasia eind mei geopend. Dat is natuurlijk niets vergeleken met de tijd die nodig is geweest om de unieke gebeurtenis mogelijk te maken. Al sinds het begin van deze eeuw is Ouwehands Dierenpark bezig om reuzenpanda’s naar Rhenen te halen. China is het enige land waar ze in het wild voorkomen en de Chinezen beschouwen de dieren als staatseigendom. Er is heel wat handen schudden en thee drinken nodig geweest om de relatie tussen China en Nederland zo goed te krijgen dat de Chinese regering bereid was om een mannetje en een vrouwtje aan een dierenpark in ons land te schenken.
Groot voordeel van zo’n lange aanloopperiode is dat architect Henk van Eldijk van So_Lo Architectuur veel tijd had om een mooi verblijf voor de dieren te ontwerpen. “Het begon met een maquette van twee kleine gebouwtjes met plat dak, in een rechte lijn. Dat is langzaamaan uitgegroeid tot twee gebouwen in een geknikte vorm en met heel herkenbare Chinese daken.” In beide gebouwen zit een dierenverblijf, deels ondergronds. In het ene gebouw is in de ruimte boven het dierenverblijf een restaurant gevestigd, in het andere een pandashop. Tussen de twee gebouwen loopt, over het centrale plein, een verbindingsgang.

Nederlands casco, Chinees uiterlijk

Voor de daadwerkelijke bouw was aanzienlijk minder tijd dan voor het ontwerpen. Toen in het najaar van 2015 het signaal kwam dat de kans zeer groot was dat Ouwehands Dierenpark eindelijk twee reuzenpanda’s zou kunnen verwelkomen, ging direct het gas erop. “Het definitief ontwerp was klaar en we wilden in januari 2016 beginnen met bouwen.” zegt de architect. “Dat bleek wat te ambitieus, uiteindelijk zijn we in maart gestart met de bouw.”
De constructie van het gebouw maakte bouwbedrijf Wessels Rijssen van beton; het deel onder het maaiveld is gestort en het bovengrondse deel prefab gemaakt. De architect had aanvankelijk het idee om de gebouwen aan de buitenzijde een uiterlijk te geven alsof ze van gestapelde natuursteen zijn gemaakt. Dat is de traditionele landschappelijke bouwwijze in het gebied rondom Chengdu, waar reuzenpanda’s vandaan komen. Wel typisch Chinees dus, maar de vraag was of bezoekers van Ouwehands Dierenpark het ook als zodanig zouden herkennen. “Daarom hebben we besloten het te combineren met het karakteristieke beeld van de Chinese tempel. Die typologie zit in de bovenste delen van het gebouw, de onderste laag verwijst naar de ‘gestapelde keienbouw’.

Experts uit het Verre Oosten

Waar het betonnen casco probleemloos door de aannemer kon worden gemaakt, moest voor de Chinese schil hulp in het Verre Oosten worden gezocht. “Er is in Nederland niemand die weet hoe je zo’n dakconstructie maakt, wat de maten zijn, hoe je overspanningen voor elkaar krijgt enzovoort. Uiteindelijk kwamen we uit bij CZICC, een bedrijf dat thuis is in de traditionele Chinese bouw.” Met zo’n 30 tot 40 man sterk kwam het bedrijf uit Zhenjiang naar Rhenen om het betonnen casco van een Chinees uiterlijk te voorzien.

Twee vliegen

Om het stenen uiterlijk te krijgen, moesten de onderste vijf meters van de gebouwen worden beplakt met een soort steenstrips, natuurlijk ogend alsof het daadwerkelijk keien zijn. Het Chinese materiaal kon niet rechtstreeks op het betonnen casco worden aangebracht. “De materialen verschillen te veel in krimp en uitzetting”, legt Henk van Eldijk uit. “Daarom zijn we bij Strikotherm uitgekomen, zij hebben een buitengevelisolatiesysteem met Geopietra afwerking, en dat is vergelijkbaar met dit materiaal. En omdat er een restaurant en een winkel in Pandasia zijn gerealiseerd, moesten we omwille van het Bouwbesluit het gebouw toch ook isoleren.” Voor de reuzenpanda’s zelf hoeft dat niet, die komen uit een gebied waar het wel 25 graden kan vriezen. “Maar de dieren hebben toch ook wel baat bij het gevelisolatiesysteem”, zegt Claudia Koppenhagen van Strikolith. “Als het buiten erg warm is dan houdt de isolatie het binnen lekker koel.”

Pandasia

Opdrachtgever: Ouwehands Dierenpark, Rhenen
Architect: So_Lo Architectuur, Nijmegen i.s.m. Croonen architecten, Nijmegen
Aannemer: Wessels Rijssen, Rijssen
Applicatie buitengevelisolatie: VAB Afbouwgroep, Volendam
Leverancier buitengevelisolatiesysteem: Strikolith B.V., Raamsdonksveer

Lees verder in deel II van ‘Verbluffend verblijf voor reuzenpanda’s’.

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2017.

Geplaats in: Stukadoor
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six × = 30

Background