Verbluffend verblijf voor reuzenpanda’s (deel II)

Jun 19
Geplaatst door
Verbluffend verblijf voor reuzenpanda's - Mebest nr 3 2017

(foto: Jan Willem Kommer)

Uiteraard draait het allemaal om Xing Ya en Wu Wen, maar het onderkomen dat Ouwehands Dierenpark voor de twee reuzenpanda’s bouwde is minstens zo bijzonder als de dieren zelf. Volgens de Chinezen is dit het mooiste en grootste pandaverblijf ter wereld. En ongetwijfeld is het het enige met een buitengevelisolatiesysteem.

Heeft u deel I van ‘Verbluffend verblijf voor reuzenpanda’s’ al gelezen? 

Extra bevestigingsmaatregelen

Het systeem dat is gebruikt, is Strikotherm Comfort met 120 mm dikke NEO 032 WDV platen. Door de toevoeging van grafiet hebben die een hogere lambda-waarde dan de standaard witte platen. De Rd-waarde van 3,87 zorgt er samen met de betonnen ondergrond, de steenstripafwerking en de mortel-weefsellaag voor dat er een RC-waarde van bijna 5 wordt gehaald.
“De steenstrips behoren niet tot het systeem waardoor onze verantwoordelijkheid loopt tot en met de mortelweefsellaag, aldus Claudia Koppenhagen, die samen met collega Edward op ’t Einde het project heeft voorbereid en begeleid. “Maar we hebben wel een KOMO-gecertificeerd systeem met Geopietra steenstrips. Daardoor weten we dat, vanwege het grotere gewicht van de afwerking, de isolatieplaten niet alleen verlijmd moeten worden maar, inclusief de mortelweefsellaag, ook nog eens extra geplugd in het binnenspouwblad.”
Boven het ‘stenen’ deel is hetzelfde buitengevelisolatieysteem aangebracht, maar met 140 mm dikke platen die een Rd-waarde van 4,51 hebben. De dikkere plaat was nodig omdat hier het Strikotherm Comfort systeem is afgewerkt met een silicaat schuurpleister van 0,5 mm korrelgrootte en dat is een veel dunnere afwerklaag dan de steenstrips.

60 tinten rood

Voor de uiteindelijke felrode kleur is de gevel geverfd met Strikotherm Supercoat. “We zijn in Beijing in de Verboden Stad gaan kijken naar de structuren van de tempels én de kleur die we het gebouw moesten geven”, zegt Henk van Eldijk. “Ik denk dat we met wel 60, 70 kleuren rood zijn thuisgekomen. Daar hebben we er een aantal van uitgekozen waar Strikolith diverse monsters van heeft gemaakt.” Dat was geen gemakkelijke opgave. “Die Chinese roodtinten zijn heel karakteristiek, diep en helder”, zegt Claudia Koppenhagen. “Het is niet wat we standaard in ons palet hebben en ook niet wat je gemakkelijk door en door in minerale pleister kunt maken. De vuistregel voor minerale pleistersystemen is een helderheidswaarde van 30% aan te houden en dat was niet genoeg; het moest donkerder, intenser. De sierpleister die hier is gebruikt, is wel door en door rood gekleurd, maar in een wat andere tint. Mocht hij beschadigen, dan is er in ieder geval niet direct een witte plek te zien. De juiste kleur heeft hij dus niet maar daarvoor is nog ons dampopen verfsysteem Strikolith Supercoat gebruikt. Het is een kleurvast verfsysteem dat het proces van het uitwassen van diepe heldere kleuren en het vervalen onder de invloed van UV-straling vertraagt.”

Applicatie en communicatie

Het buitengevelisolatiesysteem is aangebracht door VAB Afbouwgroep uit Volendam. “Een heel bijzonder project”, zegt bedrijfsleider Martin Binken. “En lastig ook. In Nederland gebruiken we bepaalde principedetails als we met gevelisolatie werken. Die passen niet allemaal zomaar bij Chinese bouwdelen. De constructie van de daken bijvoorbeeld, en dan die tussendaken, halverwege de gevel. Daar zijn allemaal houten balken voor aan de gevel bevestigd waar je dan je EPS moet zien tussen te krijgen.”
Ook het plakken van de steenstrips bleek een verhaal apart. VAB Afbouwgroep had het isolatiesysteem tot en met de mortel-weefsellaag aangebracht, de decoratieve afwerking werd door de Chinezen gedaan. Bij de bouwwijze die zij gewend zijn, volstaat het inlijmen van alleen de gevel. In Rhenen werkten ze echter met een Nederlandse lijm die de ‘butter-floating’ methode voorschrijft. Martin Binken wilde ze dat duidelijk maken maar dat was lastig. “Er was er maar één die Engels sprak, de rest sprak alleen Chinees. Uiteindelijk hebben we met een YouTube-filmpje laten zien hoe het moet.”

Wederzijds respect

Gevelisolatie was dan misschien niet het fort van de Chinezen, hun vaardigheid met hout leek haast magisch. Martin Binken heeft er met bewondering naar staan kijken. “De manier waarop ze dit hebben gemaakt, wat ze doen met een hamer en een beitel. Ik denk dat er niemand in Nederland is die dit zou kunnen.”
Ook architect Henk van Eldijk was onder de indruk van het vakmanschap. “De houtconstructies van de daken zijn in China gemaakt; met de hand, met kettingzagen, puur op gevoel, niets afmeten en aftekenen zoals wij dat doen.” Uiteraard was het erg spannend of de Chinese constructies wel zouden passen op het Nederlandse casco. En inderdaad bleken er enkele afwijkingen te zijn in de maatvoering. “Maar je kunt in dit geval met de krappe planning en de cultuur- en taalverschillen niemand de schuld geven van zaken die fout gaan”, zegt de architect. “We hebben het project als team gerealiseerd en dan ben je ook allemaal verantwoordelijk. Dat is ook het mooie van dit werk; door de grote verschillen in taal en cultuur realiseerde iedereen zich dat we elkaar keihard nodig hadden om dit voor elkaar te krijgen. Juist daardoor is ook een hele mooie band ontstaan.”

Pandasia

Opdrachtgever: Ouwehands Dierenpark, Rhenen
Architect: So_Lo Architectuur, Nijmegen i.s.m. Croonen architecten, Nijmegen
Aannemer: Wessels Rijssen, Rijssen
Applicatie buitengevelisolatie: VAB Afbouwgroep, Volendam
Leverancier buitengevelisolatiesysteem: Strikolith B.V., Raamsdonksveer

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2017.

Geplaats in: Stukadoor
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× seven = 56

Background