Afbouw Nieuwe Stijl bij Amsterdamse school (deel I)

Jul 20
Geplaatst door
ROC TOP - Mebest 2017 nr. 3

9Foto: Jan Willem Kommer}

Van specialist naar generalist. Steeds meer opdrachtgevers vragen erom, steeds meer afbouwbedrijven zetten die stap. Zo ook Annhil Systeemplafonds. Het bedrijf uit Hoogeveen verzorgde in één moeite door de complete afbouw van twee nieuwe locaties van ROC TOP in Amsterdam. 

NieuwDok

Zo’n vijfduizend jongeren studeren er bij ROC TOP, verdeeld over zestig verschillende MBO-opleidingen en negen lesgebouwen; twee in Almere en zeven in Amsterdam. Locatie NDSM aan de NDSM-straat in Amsterdam Noord is compleet nieuw, gebouwd op het terrein van de voormalige NDSM-werf. NieuwDok is de toepasselijke naam van het pand dat is ontworpen door Moke Architecten. De bovenste vijf lagen zijn bestemd voor studentenwoningen, 380 in totaal. In het onderste gedeelte volgen leerlingen van ROC TOP opleidingen in de richtingen Dienstverlening, Economie & Administratie, Handel & Ondernemerschap en Zorg & Welzijn.

Twee projecten in één klap

Aannemer Kondor Wessels heeft de schoollocatie in Amsterdam Noord casco opgeleverd, ROC TOP moest zelf voor de afbouw en de inrichting zorgen. De onderwijsinstelling riep daar de hulp voor in van bouwkundig adviesbureau BBTH uit Oostzaan. “We hadden wel eens met ze samengewerkt en werden nu door ze benaderd om mee te doen met de aanbesteding”, legt Hilco Nijmeijer van Annhil Systeemplafonds uit hoe hij met zijn bedrijf uit Hoogeveen op dit fraaie project in Amsterdam terecht kwam. Annhil won namelijk de aanbesteding en verzorgde – samen met Installatiebedrijven Loomans uit Amersfoort voor het E- en Schouten Techniek uit Zwaag voor het W-gedeelte – de complete afbouw van het nieuwe gebouw aan de NDSM-straat. En in één moeite door ook van de ROC TOP locatie Vlaardingenlaan in Amsterdam West. Daar is het voormalig kantoorgebouw ‘Lumen’ getransformeerd tot school en hoofdkantoor. “Plafonds, wanden, kozijnen, deuren, glas, tegelwerk, keukens, meubilair, podium enzovoorts; vrijwel alles hebben we op die twee locaties gedaan. Alleen het schilderwerk en de vloerbedekking is aan andere partijen uitbesteed.”

Liever korte lijnen

ROC TOP was niet het eerste project waar Annhil de complete afbouw verzorgde. “Vijf jaar geleden haalden we zo’n 85% van onze omzet uit werk voor de aannemer en deden we 15% rechtstreeks voor de opdrachtgever, nu is dat precies andersom”, schetst Hilco Nijmeijer. Het is een kentering die Annhil zelf heel bewust in gang heeft gezet. Het bedrijf voelde zich niet langer prettig in de rol van onderaannemer die in veel gevallen vooral op prijs wordt aangestuurd. “We zijn geen prijsvechter”, aldus de directeur. “We willen op andere manieren een toegevoegde waarde bieden en dat kan niet als het er alleen om gaat de goedkoopste te zijn. En ook niet als je niet zelf kunt communiceren met de opdrachtgever en eindgebruiker.”
Hilco Nijmeijer merkte dat ook opdrachtgevers wel eens een beetje moe worden van de tijdrovende extra schakel die de aannemer soms is. “Ze vinden het vaak veel gemakkelijker als ze rechtstreeks met ons kunnen communiceren. Niet alleen vanwege de snelheid maar ook omdat het betere oplossingen kan opleveren. Daarom zijn we hiermee begonnen.”

Zelfkennis is broodnodig

Van gespecialiseerde afbouwer naar totaalafbouwer is niet een stap die je zomaar neemt, weet de eigenaar van Annhil systeemplafonds. “Als afbouwer moet je wel weten waar je aan begint. Je voormalige klant wordt ineens je concurrent. Daarvan moet je je wel doordrongen zijn, dat moet je wel willen.”
Daarnaast vraagt het nogal wat op organisatorisch vlak, is zijn ervaring. “Daarom moet je van tevoren goed kijken of het binnen je organisatie past, of je er de juiste mensen voor hebt. Onze monteurs moeten meer kunnen en willen dan vierkante meters plafond monteren. Ze moeten ook deuren afhangen, tegels plakken, glas zetten enzovoorts.” Dat vraagt veel van zijn medewerkers maar het heeft volgens Hilco Nijmeijer grote voordelen. “Al die verschillende partijen die aan één wand werken, dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Zeker niet nu je de ouderwetse opzichter nauwelijks meer ziet op de bouw. Als er nu een wand niet goed staat dan wordt dat niet meer gemeld door de tegelzetter, met alle gevolgen van dien. Maar heb je als bedrijf zo’n wand van A tot Z in één hand, dan wordt er wél over gesproken. Dan zegt de wandafwerker wél tegen de monteur dat hij te diep of juist te ondiep schroeft. Dan kun je elkaar opvoeden en beter worden.”
Uiteraard realiseert Hilco Nijmeijer zich heel goed dat je niet álle disciplines in huis kunt hebben, dat je op enig moment andere partijen zult moeten inschakelen. Ook dat is een deel van de organisatorische druk die er op zijn bedrijf als totaalafbouwer afkomt. Zeker naarmate projecten groter en complexer worden, komt er op dat gebied steeds meer bij kijken. Al te grote werken neemt Annhil dan ook niet aan. “Als het er op neerkomt dat we álles moeten uitbesteden dan doen we het niet. Daar is de aannemer veel beter in, die kan heel goed specialisten om zich heen verzamelen. Maar kleinere werken? Waarom niet?!”

ROC TOP

Opdrachtgever: ROC TOP, Amsterdam
Architect: Moke Architecten, Amsterdam
Aannemer ruwbouw: Kondor Wessels, Amsterdam
Aannemer E-installaties: Lomans, Amersfoort
Aanmemer W-installaties: Schouten techniek, Zwaag
Aannemer afbouw: Annhil Systeemplafonds, Hoogeveen

 

Lees verder in deel II van Afbouw Nieuwe Stijl bij Amsterdamse school

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× six = 24

Background