Afbouw Nieuwe Stijl bij Amsterdamse school (deel II)

Jul 20
Geplaatst door
ROC TOP - Mebest 2017 nr 3

(foto: jan Willem Kommer)

Van specialist naar generalist. Steeds meer opdrachtgevers vragen erom, steeds meer afbouwbedrijven zetten die stap. Zo ook Annhil Systeemplafonds. Het bedrijf uit Hoogeveen verzorgde in één moeite door de complete afbouw van twee nieuwe locaties van ROC TOP in Amsterdam.

Heeft u deel I van Afbouw Nieuwe Stijl in Amsterdamse school al gelezen? 

NieuwDok in Amsterdam Noord bestaat in feite uit twee delen. De studentenappartementen op de verdiepingen behoorden niet tot de opdracht van Annhil, de begane grond leverde echter genoeg werk op. Daar plaatste het bedrijf ondermeer zo’n 1400 m2 aan gangscheidende wanden. Die bestaan uit houten kozijnen, de grootste 600 cm breed en 570 cm hoog. Het onderste gedeelte van de kozijnen is opgevuld met isolatiemateriaal en dichtgezet met houten panelen. Boven die borstwering plaatste de afbouwaannemer glas. “Het zijn panelen van twee op elkaar gelijmde lagen glas, maar dan zonder folie ertussen zoals wel in kantoren wordt gebruikt”, zegt Hilco Nijmeijer. “Dat heeft met de eisen te maken en klaslokalen zijn over het algemeen groter dan kantoorkamers; dan is geluid beter in de hand te houden, zowel qua akoestiek als geluidwering.”

Robuuste wanden

Voor de lokaalscheidende wanden liggen de eisen wat hoger dan voor de gangscheidingen. Daar plaatste Annhil wanden met dubbel skelet en dubbele beplating. De eerste laag bestaat uit gewone gipsplaat, de tweede laag uit Knauf Diamond Board. Die vezelversterkte plaat is niet alleen gekozen vanwege de geluidsisolerende prestaties, maar ook vanwege de stootvastheid. Schoolomgevingen vragen nu eenmaal om wat robuuster materiaal.
In het gebouw aan de Vlaardingenstraat is zelfs een verdieping waar Annhil nóg steviger wanden moest maken. “Daar zitten leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben. We hebben daar houten platen gebruikt in plaats van gewone gipsplaat. In combinatie met de Diamond Board maakt dat de wanden écht hufterproof.” Op de overige twee verdiepingen met leslokalen waren die steviger maatregelen niet nodig. En al helemaal niet op de bovenste verdieping waar het hoofdkantoor van ROC TOP zit.

Plafondeilanden

Het voormalige kantoorgebouw in Amsterdam West was niet lang voordat de onderwijsinstelling het pand betrok, volledig gerenoveerd. Dat scheelde een hoop werk want het bestaande systeemplafond kon vrijwel in zijn geheel blijven hangen. Alleen waar de indeling met de scheidingswanden was veranderd, moest Annhil het plafond bijwerken. Op de onderste verdieping ontbrak het systeemplafond, daar monteerde Annhil plafondeilanden; net als in de nieuwbouw aan de NDSM-straat. “Het zijn akoestische eilanden van Rockfon, Eclipse heten ze. Ze worden normaal gesproken met vier hangers per eiland afgehangen. Hier moesten we er echter op veel plekken drie achter elkaar hangen en met dat systeem is het bijna niet te doen om ze mooi strak in één lijn en op dezelfde hoogte te krijgen. We hebben daarom een systeem bedacht waarmee dat wél gaat. De eilanden hangen nu aan een T-profiel met een strip daaroverheen. Zo heb je minder hangers nodig én de eilanden hangen mooi strak.”
Het klinkt eenvoudig maar dat was het niet bepaald. “Richting en hoogte moeten perfect kloppen maar je hebt er bijna geen aanknopingspunten. Dat maakte het heel bewerkelijk. We waren eerder klaar geweest met 2000 m2 systeemplafond dan met deze 1100 eilanden!”

Speelse variant

Het benodigde oppervlak voor de vereiste akoestiek is berekend door bouwkundig adviesbureau BBTH en Rockfon. Annhil heeft nog wel wat aanpassingen moeten doen vanwege de beschikbare ruimte. Invloed op de akoestische prestaties heeft dat niet gehad, zo blijkt uit metingen die Rockfon na de montage heeft gedaan.
In het gebouw aan de NDSM-straat heeft Annhil nog een speciale versie van het plafondeiland gehangen. Opdrachtgever ROC TOP wilde boven het podium graag een eiland in de vorm van het logo van de school. “We hebben dat eerst in hout gemaakt. Dat hebben we opgehangen en vervolgens bekleed met de akoestische plaat, in het blauw van het logo.” Om het helemaal af te maken loopt het logo door op de muur. “Dat is het enige schilderwerk dat we wél hebben gedaan. We hebben het logo met een overheadprojector vergroot op de wand geprojecteerd en het ingekleurd.”

Puzzelen met pasjes

Naast de vertrouwde werkzaamheden aan plafond en wand maakte Annhil ook nog het podium (“lastig want je denkt dat het om draagvermogen gaat maar minstens zo belangrijk is dat het niet kraakt wanneer er mensen op staan en lopen”), bouwde het bedrijf uit Hoogeveen verschillende meubels en balies, plaatste het vijf keukenblokken, betegelde het alle keukens en toiletten en hing het negentig deuren inclusief het benodigde hang en sluitwerk. Vooral dat laatste is een andere tak van sport. Het gaat om een systeem met pasjes dat niet zomaar op alle puien paste en waar een softwarepakket aan hangt waardoor het centraal door de gebouwbeheerder kan worden bediend én dat is aangesloten op het brandmeldsysteem. “Het was even puzzelen maar we zijn er uit gekomen. En mooi op tijd ook. We zijn vorig jaar op beide locaties gestart in de tweede week van april en half augustus hebben we ze opgeleverd. Het is dat de fabrikant van de kozijnen het niet kon bijbenen, anders hadden we dat nog vier weken eerder kunnen doen!”

ROC TOP

Opdrachtgever: ROC TOP, Amsterdam
Architect: Moke Architecten, Amsterdam
Aannemer ruwbouw: Kondor Wessels, Amsterdam
Aannemer E-installaties: Lomans, Amersfoort
Aanmemer W-installaties: Schouten techniek, Zwaag
Aannemer afbouw: Annhil Systeemplafonds, Hoogeveen

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six × = 24

Background