Warning: Use of undefined constant randBG_Header - assumed 'randBG_Header' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/mebest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/random-background-image-per-session/randBGImage.php on line 284 Warning: Use of undefined constant randBG_Footer - assumed 'randBG_Footer' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/mebest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/random-background-image-per-session/randBGImage.php on line 285 Compleet vloerenpakket voor Sportcampus Zuiderpark | Mebest Weblog

Doelgerichte vloeren in Haags sport-Eldorado

Nov 2
Geplaatst door
(foto: Jan Willem Kommer)

(foto: Jan Willem Kommer)

Met de nieuwe Sportcampus in het Zuiderpark profileert Den Haag zich nadrukkelijk als sportstad. Het spiksplinternieuwe complex heeft een vloeroppervlak van maar liefst 30.000 m2. Het gebruik ervan is zeer gevarieerd en dat geldt dus ook voor de vloeren die er zijn gemaakt. 

Sport en meer

Na het vertrek van ADO Den Haag uit het Zuiderpark was het op sportief gebied een tijdlang stil in het groene hart van Den Haag. Sinds juni 2017 klopt het echter weer volop. Op de plek van het oude voetbalstadion staat nu een sportcomplex om U tegen te zeggen. Eyecatcher is de indrukwekkende Sportcampus Zuiderpark. Het opvallende gebouw herbergt een topsporthal, een Beachsporthal, een turnhal, een dubbele breedtesporthal, een dojo (judozaal), een danszaal en vier gymzalen. Een enorm gebouw dus. Zo’n tweederde wordt echter niet gebruikt voor sport, maar voor alles wat daar bij komt kijken. En dat is niet alleen publiek. De Haagse Hogeschool geeft in de Sportcampus zijn opleidingen Leraar Lichamelijke Opvoeding (HALO), Sportkunde en International Sport Management. ROC Mondriaan heeft er de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen gevestigd. En dan zijn er nog allerlei sportorganisaties die gebruik maken van de verschillende ruimtes. Dus zijn er naast de sportzalen ook heel veel tribunes, gangen, trappen, leslokalen, kantoren, vergaderzalen, horeca, VIP-rooms, persruimtes, etc. Ruim 20.000 m2 maar liefst. Vandevloeren maakte daar de vloeren van. Van dekvloer tot en met de afwerking.

Broodnodige expert

“Dat is een van de belangrijkste redenen dat we aan Sportcampus hebben mogen meewerken; we leveren een compleet pakket”, zegt Guido Tuinder. De directeur van het vloerenbedrijf uit Schiedam is overtuigd van de meerwaarde die dat biedt. “De bouw is zo complex geworden dat mensen die bestekken schrijven, laat staan opdrachtgevers, niet overal verstand van kunnen hebben. Je kunt niet van alle takken van sport en van alle vijftig hoofdstukken in het bestek precies weten hoe het moet worden uitgevoerd. Daar heb je experts voor nodig; partijen met kennis van zaken die alles kunnen maken.” Daar komt bij dat het voor aannemers en opdrachtgevers interessant is wanneer er één partij is waar verantwoordelijkheid voor het totale vloerenpakket kan worden weggelegd. “Dan heb je niet dat twee partijen naar elkaar gaan wijzen als er iets niet goed is gegaan”, zegt Ruud Dekker. Hij was als projectleider van het begin af aan betrokken bij de Sportcampus. En dat begin lag al wel een jaar voordat er uiteindelijk met de vloeren werd gestart. Want dat is wel wat het betekent om bij zo’n groot en ingewikkeld werk een totaalpakket te leveren; engineering en knopen doorhakken neemt wat tijd in beslag.

Lastige keuze

Een van de eerste keuzes die moest worden gemaakt, was die voor het type dekvloer. In het bestek van de Engelse architect stond zandcement maar er moest in totaal zo’n 20.000 m2 worden aangebracht en dat is een mooi oppervlak voor anhydriet. Vandevloeren is ook een groot voorstander van de gipsgebonden gietvloer. “Zowel vanwege arbeidsomstandigheden als technische aspecten als buigtreksterkte en druksterkte”, zegt Guido Tuinder. Op de begane grond had de vloerenlegger echter te maken met een gigantisch vloerveld en het risico van optrekkend vocht. Een vochtscherm op de constructievloer zou een anhydriet dekvloer daar wel tegen beschermen maar op die constructievloer moesten ook allerlei leidinggoten en andere systemen worden vastgezet. “Dan krijg je zoveel bevestigingen door de folie heen dat je net zo goed geen vochtscherm kunt aanbrengen”, aldus de directeur van het vloerenbedrijf.
Ook de doucheruimtes speelden een rol in de keuze. “Daar heb je liever geen zwevende vloer met een folie eronder maar een hechtende vloer zodat je holplinten kunt maken”, legt projectleider Ruud Dekker uit. “Met een hechtende vloer kun je van de vloer-wandaansluiting een vaste starre verbinding maken terwijl bij een zwevende vloer die aansluiting kan bewegen waardoor je lekkages kunt krijgen.” Geen anhydriet maar zandcement dus; daar kon het vochtscherm bovenop in plaats van eronder.

Vloeren vol vlokken

De zandcement dekvloeren variëren in dikte van 7 tot 10 cm. Zeker waar geen leidingen kwamen was dat wat meer dan strikt noodzakelijk is. “Daar was 4 cm wel genoeg geweest; beter ook, met het oog op verdichten. Maar je bent afhankelijk van hoe hoog de betonvloer ligt en wat de peilmaat is. We zitten dan toch te laat in het proces om daar nog invloed op uit te oefenen”, zegt Guido Tuinder.
De forse dikte vroeg om een flinke droogtijd. Die was er voldoende, aldus Ruud Dekker. “Er zat zo’n drie tot vier maanden tussen het aanbrengen van de dekvloer en de vloerafwerking. En een week of vijf voor we zouden starten met de kunststofvloeren heeft leverancier Arturo vochtmetingen gedaan. Zo konden we bijsturen als er een locatie nog wat vochtig was.”
De vloer van Arturo is een flakesvloer. “Dat is een epoxylaag die is ingestrooid met gekleurde vlokken; vol en zat zodat je de ondergrond niet meer ziet”, zegt de projectleider. “En mochten we een vlokje hebben gemist dan zie je dat nog niet want epoxylaag en vlokken hebben dezelfde kleur.” Na het instrooien zijn de overtollige vlokken weggezogen en is er een epoxy-seallaag aangebracht om de vlokken te verzegelen. Daarna is het oppervlak, in totaal 10.000 m2, nog een keer transparant afgelakt. De seallaag van pure epoxy en de aflaklaag zorgen voor een stevige en krasbestendige vloer. Dat is ook nodig want de vloer ligt in de openbare ruimtes: de entreehal, de foyer en alle gangen. Hij krijgt dus behoorlijk wat loopverkeer te verduren.

Troffelvloeren in de kleedkamers

In de kleedkamers, douches, toiletten en keukens, de natte ruimtes dus, legde Vandevloeren geen flakesvloer. “Die vloer is wel waterdicht maar de aansluiting met de wand is gevoelig, je kunt er namelijk geen holplinten mee maken”, licht Ruud Dekker toe. “Hij is ook erg dun en dat maakt aansluiten op afvoeren lastig. Daarom hebben we in deze ruimtes troffelvloeren gelegd. Die zijn dikker, hechten beter aan put of goot en je kunt er wél holplinten mee maken.”
Naast de 3.000 m2 troffelvloer bracht Vandevloeren ook nog 5.000 m2 coating aan; onder meer onder de tribunes en in de technische ruimtes, om het stoffen van de betonvloer en de dekvloer tegen te gaan. Verder legde het bedrijf uit Schiedam in de leslokalen, de kantoren en de vergaderzalen nog zo’n 3.000 m2 tapijttegels en 1.000 m2 parket in de VIP-boxen.

Stevige discussies

Door het hele gebouw bracht Vandevloeren plinten van gekleurd aluminium aan. Nog een reden om niet aan het bestek te tornen maar voor zandcement dekvloeren te kiezen. Bij een zwevende gietdekvloer worden namelijk ook kantstroken geplaatst. Die zouden minsters twee keer zo breed worden als de plinten die in het ontwerp waren opgenomen en dat zou op weinig enthousiasme van de architect kunnen rekenen. Diens geduld was toch al behoorlijk op de proef gesteld door Vandevloeren. Volgens het bestek moesten er PMMA-kunststofvloeren worden toegepast. In Nederland vallen dergelijke vloeren vooralsnog onder de VOS-regelgeving en mogen daarom eigenlijk niet worden gebruikt. Er is weliswaar een tijdelijke ontheffing voor dit verbod maar toch drong Vandevloeren nadrukkelijk aan op een ander type vloer. Guido Tuinder: “Als er zó veel mensen in zo’n gebouw rondlopen en je gaat zó veel vierkante meters PMMA-vloer aanbrengen, dan is dat vragen om problemen. Het gaat enorm stinken, mensen lopen gegarandeerd weg.”
Aannemer Balast Nedam was redelijk snel overtuigd, die huurt Vandevloeren immers in vanwege de expertise. Voor architect en opdrachtgever was het moeilijker omdat de expert voor zo’n beetje elke vloer wel wijzigingen voorstelde. “Dan wordt het een kwestie van geven en nemen, kijken wat je écht belangrijk vindt”, aldus Guido Tuinder. “Natuurlijk zouden we ook wel eens gewoon lekker rustig 40.000 m2 tapijtegels willen leggen, maar het is toch de combinatie van wat we zijn en wat we doen waardoor we voor dit soort projecten én dit soort keuzes worden binnengehaald. En eigenlijk vinden we dit soort discussies best leuk.”

 

Wat je ziet is wat je krijgt

Een breed scala aan vloeren en afwerkingen dus voor Vandevloeren. Het bedrijf heeft die allemaal van te voren in Revit uitgetekend. “Ik denk dat er maar weinig vloerenbedrijven zijn die dat doen”, zegt Guido Tuinder. “Onze branche werkt toch eigenlijk met een tweedimensionaal product terwijl dat computerprogramma doorgaans wordt gebruikt om 3D-modellen te maken. Voordeel van zo’n ingevulde tekening is echter dat aannemer en opdrachtgever precies weten in welke ruimte we wat gaan doen, wat wel en wat niet is meegerekend.”
Vandevloeren heeft zelf ook profijt van het voorwerk, zeker met zo’n groot project als de Sportcampus Zuiderpark en zo’n grote variatie aan werkzaamheden. Voor elk type vloerafwerking heeft het bedrijf aparte specialistische ploegen ingezet. De tekening maakt het een stuk gemakkelijker om die vloerenleggers aan te sturen.

 

Vloeren voor topprestaties

Waar het in Sportcampus Zuiderpark natuurlijk écht om gaat is sporten. Daar zijn sportvloeren voor nodig. Ruim 7000 m2 daarvan is gelegd door Sika Pulastic BV. Een bescheiden deel is te vinden op de eerste verdieping. In de circa 330 m2 grote danszaal ligt een goed verende houten vloer van Junckers.
In de topsporthal, de breedtesporthal en de vier sportzalen legde het gespecialiseerde bedrijf de Pulastic Elite Performance 65 XLS. Dit vloersysteem is zwaar belastbaar en geschikt voor zeer intensief gebruik, zowel trainingen als wedstrijden op topniveau. Dat maakt de vloer geknipt voor het complex waar niet alleen scholieren en amateursporters gebruik van maken maar waar ook bijvoorbeeld World League volleybalwedstrijden worden gespeeld. Het enige onderscheid tussen die twee is de kleur; in de topsporthal is de vloer oxydrood terwijl in de andere hallen de duivenblauwe versie ligt.

Sportcampus Zuiderpark

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Architect: FaulknerBrowns Architects, Newcastle Upon Tyne (GB)
Aannemer: Ballast Nedam, Nieuwegein
Vloeren: Vandevloeren, Schiedam
Sportvloeren: Sika Pulastic BV, Deventer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ seven = 13

Background