Warning: Use of undefined constant randBG_Header - assumed 'randBG_Header' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/mebest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/random-background-image-per-session/randBGImage.php on line 284 Warning: Use of undefined constant randBG_Footer - assumed 'randBG_Footer' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa02/mebest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/random-background-image-per-session/randBGImage.php on line 285 TBA raadt Subex-nagels bij plafondmontage af | Mebest Weblog

Uit de praktijk van TBA: Killercombinatie: wind en ingescheurde nagels

Nov 23
Geplaatst door
Hermen de Hek - Mebest 2016/5

Technisch adviseur Hermen de Hek is bij Technisch Bureau Afbouw de droge afbouw-specialist. (foto: Jan Willem Kommer)

De adviseurs van Technisch Bureau Afbouw (TBA) worden regelmatig ingeschakeld als er problemen zijn op afbouwgebied. Zo werd technisch adviseur Hermen de Hek gevraagd om de oorzaak van een schokkend schadegeval te achterhalen én advies te geven over het herstel. Hij heeft ook een dringend advies hoe herhaling te voorkomen. 

Geluk bij een ongeluk

Het zal je maar gebeuren, dat het plafond in je woonkamer naar beneden komt. Het overkwam de bewoners van een appartement in het westen van het land. Het complete, bijna 100 m2 grote gipsplatenplafond was bezweken en ingestort, inclusief de ophangconstructie. Dat leverde uiteraard een enorme ravage op maar doordat het plafond in zijn geheel was losgekomen, kon technisch adviseur Hermen de Hek goed zien hoe het was opgebouwd en gemonteerd.
“De woonkamer is 14 meter lang en 7 meter breed. Om met U-profielen die 7 meter te kunnen overbruggen, was in het midden van de kamer een degelijke brugconstructie gemaakt. Die was met hoekbeugels en Subex-nagels aan de betonnen dakconstructie bevestigd. Op het metalen frame was een enkele laag van 12,5 mm dikke gipskartonplaat geschroefd.”

Verrassend schadebeeld

Hermen de Hek kon goed zien waar de schade was ontstaan. “Omdat de brugconstructie was samengesteld uit losse componenten, heb ik die goed bekeken. Er waren geen aanwijzingen dat de oorzaak van de schade in de brugconstructie zelf zat; die onderdelen waren allemaal nog heel. Wel bleek dat de hoekbeugels in het midden van de ruimte zijn losgekomen van de dakconstructie. Hier zijn de koppen van de Subex-nagels volledig kapot getrokken. De schade is in het midden van de kamer begonnen, richting het balkon en richting de kleine patio zijn de hoekbeugels eerst verbogen en daarna losgetrokken.”

Hoewel het gewicht dat de Subex-nagels te dragen hadden ruimschoots onder het toelaatbare maximum bleef, zijn de koppen finaal van de nagels afgetrokken. (foto: Hermen de Hek)

Hoewel het gewicht dat de Subex-nagels te dragen hadden ruimschoots onder het toelaatbare maximum bleef, zijn de koppen finaal van de nagels afgetrokken. (foto: Hermen de Hek)

Ruimschoots voldoende draagkracht

Volgens de technisch adviseur wijst het schadebeeld op overbelasting op de bevestigingspunten; die heeft ervoor gezorgd dat de hoekbeugels zijn losgekomen. “Het gekke is echter dat, uitgaand van de maximale statische gewichten en belastingen die de fabrikanten hebben opgegeven, de toegepaste Subex-nagels dit plafond makkelijk zouden moet kunnen dragen. Immers, het plafond – gipslaten inclusief het metalen frame – weegt een kleine 1078 kg. Als je dat voor het rekengemak afrondt naar 1200 kg, dan kom je op 600 kg die de brugconstructie moet dragen. Verdeel dat over 7 ophangpunten, dan levert dat per hoekbeugel een belasting van 86 kg op. Per hoekbeugel zijn 2 nagels gebruikt dus elke nagel krijgt 43 kg voor zijn rekening. Dat is ruimschoots onder de maximaal toegestane belasting van 72,5 kg per nagel.”

Metaalmoeheid en hamergeweld

In het midden van de ruimte waren de koppen finaal van Subex-nagels afgetrokken. Volgens Hermen de Hek is er waarschijnlijk sprake geweest van een terugkerende, zeer heftige dynamische overbelasting op het plafond. “Toen de plafonds in de andere appartementen in het gebouw voor de zekerheid werden onderstempeld, viel op dat – zodra balkondeur en voordeur tegen elkaar open stonden – wind voor aanzienlijk veel beweging in de plafonds zorgde. Dat is een dynamische belasting waar natuurlijk geen rekening mee wordt gehouden in binnenruimtes. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het regelmatig tegen elkaar openstaan van deuren en ramen gezorgd voor een langdurige, terugkerende, dynamische belasting of zelfs overbelasting op het plafond. Daardoor is er metaalmoeheid opgetreden in de Subex-nagels zodat de koppen op een bepaald moment zijn bezweken en losgescheurd.”

“Voorkom zulke enorme schades en gebruik geen Subex-nagels meer bij de montage van plafonds”, raadt Hermen de Hek van TBA aan. (foto: Hermen de Hek)

“Voorkom zulke enorme schades en gebruik geen Subex-nagels meer bij de montage van plafonds”, raadt Hermen de Hek van TBA aan. (foto: Hermen de Hek)

Dringend advies

“De Subex-nagel bestaat uit een aluminium plug met kop, met daarin een stalen nagel. Je slaat hem met de hamer in het beton. Omdat aluminium veel gevoeliger voor bewegingsbreuk is dan staal, is het zaak om dat met beleid te doen; anders kan de kop ter hoogte van de huls inscheuren. Dat defect is misschien niet eens zichtbaar, maar het zorgt er wel voor dat de nagel zijn draagkracht kwijt is. Niet meer dan één klap met de hamer, is daarom het advies. Maar zeker bij de montage van plafonds, waarbij boven het hoofd wordt gewerkt, zijn er vaak meerdere klappen nodig voor de nagel diep genoeg zit. Daarom, en ook omdat aluminium nu eenmaal gevoeliger voor metaalmoeheid is dan staal, adviseert het TBA om géén Subex-nagels meer te gebruiken bij plafondconstructies. Wanden zijn minder kritisch omdat daar geen sprake is van verticale belasting.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 + = twelve

Background