Chique entree voor budgetvriendelijke studio’s

Mar 22
Geplaatst door
(foto: Klokhuys tekst en foto)

(foto: Klokhuys tekst en foto)

Een overschot aan leegstaande kantoren aan de ene kant en een tekort aan goedkope starterswoningen aan de andere kant; het is nog simpeler dan 1 + 1. Maar dat wil niet zeggen dat de woonomgeving niet aantrekkelijk hoeft te worden gemaakt. Zo straalt het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting met koninklijke liftportalen vol marmer. 

Einde van een tijdperk

Eindhoven, Philips en PSV. Sinds mensenheugenis waren ze nauw met elkaar verbonden. Onlosmakelijk zelfs, zo leek het. Het hoofdkantoor van Philips Lighting lag op een inworp afstand van het PSV-stadion, in het hart van de stad. Ze wáren het hart van de stad, zou je kunnen zeggen. Tijden veranderen echter. Eind 2013 verplaatste Philips Lighting het hoofdkwartier naar de High Tech Campus aan de rand van Eindhoven. En tweeënhalf jaar later, aan het eind van het seizoen 2015/2016, stopte Philips als shirtsponsor van de voetbalclub. Er werd toen al volop gewerkt aan de herbestemming van het ruim 40.000 m2 grote kantoorgebouw aan de Mathildelaan. Woningen zijn er in gemaakt; niet voor het personeel van Philips maar gericht op jonge starters en expats. Zo’n 600 appartementen in het voormalige hoofdkantoor zelf en rond de 50 penthouses op de nieuwe 7e laag, die op het dak is gebouwd. Met oppervlaktes die variëren van 38 tot 69 m2 zijn de studio’s bescheiden van formaat. Ze worden volledig ingericht verhuurd, van meubilair tot en met een strijkijzer. Een wasmachine zit niet in dat pakket maar op de begane grond is een gemeenschappelijke wasserette, naast een espressobar, een supermarkt en een fitnessruimte.

Rijke uitstraling

Comfortabel en van alle gemakken voorzien; een aantrekkelijke  plek om te wonen dus. Het stijlvolle uiterlijk van Lighting, zoals het gebouw is omgedoopt, doet een flinke duit in het zakje. Van het wat sombere en gesloten jaren 80-kantooruiterlijk is niet veel meer over. Grote glaspartijen in goudkleurige aluminium profielen maken het licht, toegankelijk en zelfs een tikje rijk. Travertin op gesloten delen van de gevels zorgen voor nóg meer allure. De twee liftportalen in het woongebouw doen er nog een schepje bovenop met wanden en vloeren die zijn bekleed met prachtig marmer. Een toevoeging die Lighting heeft te danken aan Fabio Galante. “Als we horen van transformatieplannen, dan benaderen we vrijwel altijd de architect om ons te presenteren en referentieprojecten onder de aandacht te brengen”, zegt de eigenaar van Mario Galante Natuursteen uit Eindhoven. “Zo hopen we dat er natuursteen aan de plannen kan worden toegevoegd.” Bij de herbestemming van het voormalige Philips-kantoor ging dat ook op die manier, al was het in dit geval opdrachtgever Foolen & Reijs Vastgoed die werd benaderd. En met succes; een rondrit langs referentieprojecten overtuigde de initiatiefnemer van de transformatie van de toegevoegde waarde die natuursteen zou hebben voor de uitstraling van de entree.

Uitgelezen keuze

Architect diederendirrix werd uitgenodigd om bij Galante materiaal, kleur en manier van bewerken en verwerken te bespreken. De keuze viel op een marmer, Arabescato Fantastico. De steen is bruin met zwarte en grijze aders, een kleurcombinatie die goed aansluit op het kleurenpalet dat de architect voor Lighting had uitgezocht. De Arabescato komt uit een groeve die het goed doet, iets wat volgens Fabio Galante van wezenlijk belang is. “Soms kom je bij de winning van de steen op een verkeerde laag of een verkeerde kleur uit, dan weet je dat het einde van de groeve in zicht is. Met steen uit zo’n groeve ga je geen projecten meer doen, want anders kun je in de problemen komen als er plotseling nog bijbesteld moet worden.” Dat deed zich met deze Arabescato niet voor, Moeder Natuur heeft er nog voldoende van op voorraad.
Afmetingen van de platen, de belijning en de verdeling werden besproken. En de manier van zagen. De architect koos voor open boek. De naam van de techniek beschrijft precies wat er gebeurt; een plaat marmer wordt over de smalle zijde doormidden gezaagd en opengeklapt, zoals je een boek openslaat. “De structuur van de steen loopt dan gespiegeld in elkaar door wat voor een echt wauw!-effect zorgt. En helemaal als de platen ook nog eens zonder naad tegen elkaar worden gelegd”, zegt Fabio Galante. “Samen met open boek zagen is naadloos leggen een specialiteit van ons bedrijf.”

Zoutzuur voor de veiligheid

Zo’n 200 platen zaagde het Eindhovense natuursteenbedrijf voor Lighting, 140 bij 70 cm groot en 2 cm dik. De onderdelen voor de vloer zijn antislip gemaakt. Een lichte zoutzuuroplossing heeft kleine gaatjes in het marmeroppervlak gevreten. Te zien zijn ze niet maar ze zorgen wel voor de vereiste stroefheid: R12. De platen zijn op een zandcement dekvloer gelegd. “We geven daar de voorkeur aan boven anhydriet”, zegt Fabio Galante. “Vaak zie je dat anhydrietvloeren te laat in het proces worden ingepland; dan moet je gaan verlijmen als de dekvloer nog niet droog is en dat geeft problemen.” Ook bij de zandcement dekvloer was de timing belangrijk. “We willen hem minstens 12 weken oud, dan is hij droog genoeg. En in deze vloer zit vloerverwarming. Die moest minstens één keer opgestookt en afgekoeld zijn zodat de vloer zijn krimp heeft gehad.”

Verbluffend geheel

Het marmer is verlijmd met Keraflex, een flexibele lijm. Die geeft voldoende ruimte om de platen goed op hun plaats te krijgen. Elke ondergrond heeft toch zijn oneffenheden en de platen moeten zo vlak mogelijk worden geplaatst. Op de wanden, die met een cementgebonden mortel waren gestukadoord, was daar een voeg van 7 millimeter voor nodig. Op de vloer konden onvlakheden niet met voegen worden overwonnen, daar moesten de platen naadloos worden gelegd. Helemaal zonder tussenruimte liggen de platen eigenlijk niet, maar een streepje van hooguit 1 millimeter is verwaarloosbaar. Het was echter ook te weinig om oneffenheden weg te werken. “Een dag na het leggen hebben we de naden geschuurd zodat we de niveauverschillen kwijt waren”, legt Fabio Galante uit. “Weer een dag later hebben we gevoegd met cement met een kleurstof.” Het resultaat is uitermate knap, op de vloer zijn nauwelijks naden te zien. Dat de aderen zonder onderbreking in elkaar doorlopen, maakt het open boek nog indrukwekkender. Helemaal fraai is dat de platen marmer niet alleen links en rechts maar ook boven en onder spiegelen. Het zijn dus in feite steeds vier platen die zijn opgeklapt, om de X en de Y-as. Zo lijkt het alsof de vloer uit één massieve plaat natuursteen bestaat. Het zorgt voor een indrukwekkend uiterlijk, passend bij een portaal dat toegang biedt tot ruim 600 kleine paleisjes.

 Victoriapark Lighting

Opdrachtgever: Foolen & Reijs Vastgoed, Eindhoven
Architect: diederendirrix, Eindhoven
Aannemer: Stam + De Koning Bouw, Zwijndrecht
Natuursteen in liftportalen: Mario Galante Natuursteen, Eindhoven

Over Mario Galante Natuursteen

Mario Galante kwam in 1959 van de mozaïekschool in Spilimbergo (Italie) naar Leiden om terrazzovloeren te maken. Werk aan een groot project in Eindhoven bracht hem naar de stad van Philips. In 1974 startte hij daar met een eigen bedrijf dat terrazzowerk combineerde met travertin en later ook natuursteen. In 2002 nam zoon Fabio Galante de zaak over. Het bedrijf heeft 15 man personeel, een eigen zagerij met C en C gestuurde machines en een grote voorraad exclusieve natuursteen, vooral marmer en onyx. Het klantenbestand bestaat voor de helft uit particulieren en voor de helft uit architecten, de diensten beslaan het hele terrein van interieur en exterieur.
www.galante.nl

Geplaats in: Natuursteen
Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 8 = forty

Background