Dynamisch gebouw voor dynamisch bedrijf

Mar 26
Geplaatst door
(foto: Hunter Douglas)

(foto: Hunter Douglas)

Brand Masters heeft de vaart erin. Vijf jaar na de start met niets heeft het bedrijf uit Oosterhout een logistiek centrum en een eigen kantoorgebouw neergezet. Het hoofdkantoor ademt dynamiek; in vormgeving én afwerking. De lamellenplafonds geven duidelijk richting aan: voorwaarts! 

Tweede kans voor snoepgoed

Recyclen, circulair bouwen, C2C; de tekenen van de tijd zijn niet mis te verstaan: Weggooien Is Zonde. Het is koren op de molen voor Brand Masters. Het bedrijf uit Oosterhout koopt restpartijen voedingsmiddelen op – vooral chocolade en ander snoepgoed – en verkoopt dat door aan bijvoorbeeld ketens als Action en Xenos die het vervolgens voor prettige prijzen aan de man brengen. Zeer zinvolle business want het helpt de afvalberg te beperken. En ook lucratieve business. Brand Masters startte het avontuur op een gehuurde verdieping van een bedrijfsverzamelgebouw in Made maar groeide in vijf jaar tijd uit dat jasje. Vorig jaar werd een logistiek centrum van 10.000 m2 uit de grond van industrieterrein Vijf Eiken in Oosterhout gestampt. Niet ver daarvandaan, aan het Innovatiepark, verrees ook nog eens een spiksplinternieuw kantoorgebouw dat berekend is op nog meer groei.

Heldere taakverdeling

Het nieuwe hoofdkwartier van Brand Masters is ontworpen door Van Oers Weijers Architecten uit Tilburg. Een dynamisch proces wat een dynamisch gebouw heeft opgeleverd, en waar architect Jeroen Weijers met genoegen op terugkijkt. “We hebben jullie ingehuurd om op het juiste moment met de juiste ideeën te komen zodat wij ons kunnen bezig houden met óns werk, zeiden ze bij Brand Masters. Als een opdrachtgever er zo inzit, je vertrouwen en ruimte geeft en de rol en verantwoordelijkheid van een architect begrijpt, dan kan er wat moois ontstaan. En dat is hier gebeurd.”
Het Programma van Eisen waarmee de architect op pad werd gestuurd, bevatte onder meer voldoende werkplekken, een boardroom, een fitnessruimte en een kantine voor het personeel, een showroom en een bar voor de klanten. Het moest vooral een heel fijne werplek worden. “Onze taak is dan om meer te laten zien dan je in eerste instantie verwacht”, zegt Jeroen Weijers.

Onbekend maakt onbemind

Het resultaat is een pand met in de eerste plaats een in het oog springende gevel, wit en geknikt. “Die knik zorgt voor een opening naar de snelweg toe”, legt Jeroen Weijers uit. “En hij geeft het gebouw een bepaalde dynamiek, wat strookt met het karakter van dit bedrijf.” Ook de binnenafbouw sluit daar goed bij aan, met name het HeartFelft lamellenplafond van Hunter Douglas dat in de hal, de gangen, de bar en de presentatieruimte is gemonteerd.
Het plafond is nog relatief nieuw dus er viel wat koudwatervrees te overwinnen. Zo was de installateur niet zeker van de akoestiek. Hij wees erop dat het lamellenplafond een open structuur heeft en dat het geluid van de installaties boven het plafond wel eens storend zou kunnen zijn. Hans Weeland, als projectadviseur van Hunter Douglas nauw betrokken bij het project Brand Masters, kon de bedenkingen wegnemen. “De lamellen van het HeartFelt plafond zijn van vilt, dat absorbeert geluid. De mate van absorptie wordt bepaald door de modules; hoe dichter opeen ze worden geplaatst, hoe beter de absorptie is. En is dat nog niet voldoende, dan kan er altijd nog een akoestische deken op worden gelegd.”

Groeiproces

Drempel was ook dat er nog geen referentieprojecten waren zodat zowel architect als opdrachtgever niet precies wisten hoe het plafond er zou komen uit te zien. “Het goede gevoel bij dit plafond is gaandeweg gegroeid”, zegt Jeroen Weijers. “Eerst hadden we alleen kleine samples om te laten zien maar Hunter Douglas kon ons ook aan grote monsters helpen. Daarnaast maken we altijd 3D-modellen van ons ontwerp, zodat we de opdrachtgever er in kunnen meenemen. Dat hebben we ook voor Brand Masters gedaan.” Die modellen gaven een goed beeld van de plafonds. De lamellen waren in vijf verschillende tinten grijs te krijgen. De architect had daar een patroon van tinten en volgordes voor bedacht en dat in de modellen vastgelegd. Het gaf de opdrachtgever een goed beeld van hoe het kantoor er zou gaan uitzien, inclusief details als aansluitingen op wanden en kolommen.

Vooroverleg voor voortreffelijk resultaat

Over die details hadden architect Jeroen Weijers en aannemer Bouwbedrijf Vrolijk vooraf een uitvoerige bespreking met Murre – De Visser Afbouwsystemen dat de plafonds en wanden bij Brand Masters monteerde. “Zo’n overleg is belangrijk want je moet de verwachtingen van de architect kennen wil je het werk goed kunnen maken” zegt Erik Willemse, projectleider bij het bedrijf uit Middelburg. Een lamellenplafond monteren was niet nieuw voor de Zeeuwen maar met het vilten HeartFelt hadden ze nog niet eerder gewerkt. Het werd een interessante ontdekkingsreis. “Bij vilt denk je aan snijden als je een lamel moet afkorten maar dat bleek niet mooi te worden. We zijn overgestapt op de afkortzaag.” Die moest veelvuldig worden ingezet. Door de knik in het gebouw staan immers niet alle wanden haaks zodat er veel verschillende lengtes nodig waren. In de bespreking was afgesproken om de lamellen recht af te zagen en ze bij de schuine wanden en de ronde kolommen verspringend te monteren. Dat leverde dan wel wat meer vrije ruimte op dan de 1,5 cm die voor de montage bij de rechte wanden zou worden aangehouden, maar het was het mooiste alternatief. Mooier dan verstek zagen en mooier dan kantlatten.

Creatieve oplossingen

Ook met de installateur had Murre – De Visser Afbouwsystemen vooraf overleg. Zaken als de integratie van verlichting en afzuiging vergden immers een andere aanpak dan bij de gebruikelijke systeemplafonds. “De afzuigventielen zijn door de installateur exact op hoogte gehangen zodat wij er rondom tegenaan konden werken”, licht Erik Willemse toe. Voor de rookmelders heeft de installateur de kabels getrokken en een lat gelegd op de primaire dragers van het plafond. Nadat de lamellen waren gemonteerd kon hij met afstandhouders de rookmelders daaronder plaatsen en vastzetten aan de lat. “Als fabrikant kun je haast niet met standaardoplossingen komen voor zo’n plafond”, meent Erik Willemse. “Het zal toch vooral aankomen op de inventiviteit van de installateur.” Hunter Douglas kijkt evengoed wel naar oplossingen. “HeartFelt wordt nog steeds doorontwikkeld en daarbij luisteren we naar de wensen en de ervaringen van architecten en monteurs”, zegt Hans Weeland. “Zo hebben we op verzoek van architecten het kleurenpalet uitgebreid met twee grijstinten en vijf warme aardetinten. En we kijken naar oplossingen voor onder meer de integratie van techniek.” Jeroen Weijers zou al blij zijn als ook van die onderdelen de kleurkeuze groter zou zijn. “Het is echt jammer dat we niet alles in zwart konden krijgen. Heb je zo’n mooi plafond, moet je er witte rookmelders onder hangen. Dat is toch zonde!”

Bekend probleem

Geïntegreerde verlichting is ook een aspect waar Hunter Douglas zich over buigt. “We denken aan een armatuur van 40 millimeter breed dat je in plaats van een lamel kunt monteren dat dezelfde breedte heeft”, laat Hans Weeland weten. Dat ligt in de lijn van de oplossing die de architect bij Brand Masters gebruikte: U-profielen met LED-strips, tússen de lamellen geplaatst. “Dat is wel wat anders dan een paar spots installeren, maar gelukkig hadden we een goede installateur”, zegt Jeroen Weijers. “En een goede afbouwer. Die hebben dit soort dingen prima met elkaar afgestemd. Gelukkig maar want hoe vaak maak je niet mee dat een plafond nog tig keer open moet vóór de oplevering. Dan is het al beschadigd voor zo’n pand in gebruik is genomen.” Erik Willemse van Murre – De Visser Afbouwsystemen kent dat probleem. En hij weet dat ook met dit plafond het weghalen en terugplaatsen van lamellen zijn sporen kan nalaten. “Doordat we die 1,5 cm sparing hebben vrijgehouden bij de wanden, kan zo’n lamel gemakkelijk verschuiven. Naderhand bedachten we dat je dat kunt oplossen door een kantlat te maken die wat verhoogd hangt. Dan is hij uit het zicht maar je hebt wel iets om de lamellen tegenaan te zetten.”

Sterk eindresultaat

Zowel opdrachtgever, architect als montagebedrijf zijn enthousiast over het eindresultaat. De akoestiek is goed en ook het beeld is naar wens. Vanzelf ging het allemaal niet, licht Weijers toe. “Dit gebouw wijkt toch wel af van de standaard en het ambitieniveau lag hoog. Dat vroeg wel wat extra inspanningen van iedereen. Het was ook goed dat we alles van tevoren hadden vastgelegd, dan heb je iets om op terug te grijpen. En werken in een bouwteam hielp ook; dat gaf iedereen de mogelijkheid om oplossingen aan te dragen en van te voren aan te geven of iets wel of niet kon. Dat werkt veel beter dan niet vooruit denken en maar ter plekke zien hoe je iets oplost. Waar het om gaat is dat je het belang van pand en de opdrachtgever voor ogen houdt. Want uiteindelijk is het de opdrachtgever die er voor betaalt.”

Ongebruikelijke wanden

Ook bij de scheidingswanden – gipsplaten op metalen frames – week het ontwerp af van de standaard, de architect wilde de plint namelijk ín de wand in plaats van er tegenaan. “Bij afbouwers zie je vaak dat als iets afwijkt van het gebruikelijke, het moeilijk en ingewikkeld wordt om te maken. Murre – De Visser Afbouwsystemen heeft echter goed meegedacht en het netjes gedaan.”
Het bedrijf uit Middelburg plaatste de frames en monteerde daar de eerste laag platen op. “De plinten hebben we tegen die laag platen aan gezet”, legt Erik Willemse uit. “De tweede laag gipsplaten hebben we boven de plint gemonteerd, met stucstops eronder om hem te kunnen afwerken.” De truc was vooral om te zorgen dat de plint gelijk zou lopen met die bovenste beplating en om alles goed vlak te zetten. De wanden moesten worden afgewerkt met een fijn glasvliesbehang dus afwerkingsniveau A was gewenst. “Lastig, want door de knik in het gebouw was niet alles recht”, zegt Erik Willemse van Murre – De Visser Afbouwsystemen. “Ja, maatvoeringstechnisch was het best een complex klusje!”

Brand Masters

Opdrachtgever: Brand Masters, Oosterhout
Architect: Van Oers Weijers Architecten BNA, Tilburg
Aannemer: Bouwbedrijf Vrolijk, Zevenbergen
Plafond- en wandmontage: Murre – De Visser Afbouwsystemen, Middelburg

 

Over de architect

Van Oers Weijers Architecten is één van de oudste architectenkantoren van Tilburg, opgericht in 1963 door Jac van Oers. In 2004 is het voortgezet door Frank van Oers, de zoon van de oprichter, en Jeroen Weijers. De naam is toen veranderd in Van Oers Weijers. Anno 2018 is het middelgrote kantoor vijf man sterk. Met diversiteit als specialisatie bevat het portfolio weinig seriematig werk maar vooral maatwerk, van particulier tot utiliteit en herbestemming. Omdat ook bouwmanagement tot de disciplines behoort, zijn dat niet alleen architectonische projecten maar ook werken die meer technische kennis vereisen.
www.vowarchitecten.nl/

 

Over de afbouwer

Murre – De Visser is beginnen in 2001, als een tweemanszaak gericht op plafond- en wandmontage. Inmiddels is het bedrijf, inclusief de flexibele schil, zo’n 40 tot 50 man groot en bestaat het uit twee aparte bv’s. Murre – De Visser Afbouwsystemen biedt complete afbouw aan, dus naast de plafond- en wandmontage ook onder meer timmer-, tegel- en schilderwerk.
Murre – De Visser Brandpreventie is gespecialiseerd in zaken als branddoorvoeringen, compartimentering, schachten en ander specialistisch timmerwerk voor brandveilige oplossingen. Murre – De Visser is gevestigd in Middelburg. Het bedrijf bedient puur de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor aannemers en grotere staalbouwers.
www.murre-devisser.nl

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight × 4 =

Background