Plug and play op de Keizersgracht

Jan 9
Geplaatst door
(©Klokhuys tekst en foto)

(©Klokhuys tekst en foto)

Werken in de binnenstad van Amsterdam, voor veel bedrijven een kleine nachtmerrie. Slechte bereikbaarheid, verkeersopstoppingen, hoge parkeerkosten. VDA heeft er zich juist in gespecialiseerd. Het afbouwbedrijf doet renovaties en verbouwingen in het hart van de hoofdstad; vaak als afbouwaannemer. Zoals bij een pand aan de Keizersgracht. 

Alles in eigen hand

Een huis in het centrum van Amsterdam kopen is niet voor iedereen weggelegd. ROCK. doe het regelmatig. Het vastgoedbedrijf, zelf ook gevestigd in het centrum, investeert in grote panden, knapt ze op en verkoopt ze. Of verkoopt ze eerst en knapt ze dan op. Nogal wat klanten van ROCK. geven namelijk de voorkeur aan ‘plug and play’; een kant en klare woning, compleet met meubels en stoffering, die zelfs zonder een goede schoonmaakbeurt direct bewoonbaar zijn. Het is een belangrijke opdrachtgever voor VDA, dat vaak de complete verbouwing verzorgt; van A tot Z. “We zijn van origine een afbouwbedrijf dat vooral wanden en plafonds deed, metalstud, gipskartonplaten”, zegt eigenaar Hugo van Dijk. “Maar we hebben altijd de ambitie gehad om dat breder te trekken, om de complete afbouw te doen. Dus ook het installatiewerk, de vloeren, schilderwerk enzovoorts.” Een van de grote voordelen daarvan vindt hij dat hij als ‘afbouwaannemer’ het proces helemaal in eigen hand heeft. “We kunnen zelf de planning maken, zelf het tempo bepalen. We zijn dan niet afhankelijk van een aannemer die weer rekening heeft te houden met andere onderaannemers. Daarnaast kun je ook makkelijker afstemmingsfouten voorkomen. Je weet bijvoorbeeld precies waar leidingen zitten en waar je dus wel en niet kunt boren.”

Extra verdieping toegevoegd

Hugo van Dijk merkt ook dat steeds meer opdrachtgevers voor dergelijke projecten om totaalafbouwers vragen. “Bij dit soort werk gaat het meestal om 80, 90% afbouw en dat is niet precies waar aannemers het meeste verstand van hebben. Wij wel dus leggen opdrachtgevers dat hele pakket graag bij ons neer.” Maar zeker in Amsterdam, waar grond schaars is en de vierkante meterprijs hoog, willen mensen naast het afbouwwerk ook nog wel eens dakopbouw, een uitbouw, een onderkeldering; zaken die meer bij een bouwer dan een afbouwer thuis horen. “Toch hebben ze liever dat wij dat dan meenemen dan dat ze er apart een aannemer voor inschakelen”, zegt compagnon Miguel Groenewoud. Hij is in het bezit van de kennis en de papieren die nodig zijn om dat soort constructieve zaken te kunnen uitvoeren.
Ook het meest recente project van VDA, de verbouwing van een parterre aan de Keizersgracht, bevatte zo’n constructieve component. De benedenverdieping is immens, zo’n 30 meter lang en 12 meter breed. In de tuin is er ook nog eens een 5 meter brede en 20 meter lange uitbouw. Niet genoeg vierkante meters, vond de opdrachtgever. Opbouwen en verder uitbouwen kon niet, maar gelukkig gaf de plafondhoogte van 6 meter voldoende ruimte om een entresol in te voegen.
De extra vierkante meters hangen deels aan het plafond en steken deels in de wand; een houtskeletwand die is dichtgezet met underlaymentplaat en gipsplaat. Om gewicht te besparen is de vloer gemaakt van houten balken met underlaymentplaat.
Op de begane grond is wel een cementdekvloer aangebracht. Daar is vloerverwarming in opgenomen. Net als op de entresol heeft VDA de vloer afgewerkt met parket; een visgraatmotief in walvisformaat.

Doos-in-grachtenpand

Toen VDA met het project begon, was de parterre helemaal kaal en leeg; er stonden alleen wat constructieve wanden in. Met metalstudwanden heeft de afbouwer de ruimte opnieuw ingedeeld.  Geluidsisolatie is wel een belangrijk punt in het prijzige, gesplitste grachtenpand, daarom heeft VDA een soort doos-in-doos constructie gemaakt. “De wanden zijn akoestisch ontkoppeld met Ivi-regels”, zegt Hugo van Dijk. Bij de woningscheidende muren heeft het afbouwbedrijf extra geluidsisolerende maatregelen getroffen. Een van de buren had bij ROCK. aangegeven dat de enkelsteensmuur het nogal gehorig maakte. Om de geluidsoverlast tijdens de verbouwing te beperken, is daar als eerste een voorzetwand voor geplaatst. “Op Ivi-regels natuurlijk maar ook met een speciale dB-plaat in plaats van de gewone gipsplaat”, geeft Miguel Groenewoud aan. Daar hebben de nieuwe bewoners straks ook profijt van.
De plafonds zijn eveneens akoestisch ontkoppeld, met Ivi-hangers. Een brandwerende plaat zorgt voor de vereiste brandvertraging, het grachtenpand heeft immers houten verdiepingsvloeren. In het achterste gedeelte van de woning, onder het dakterras van de bovenburen, kon het oude houten  plafond worden behouden. “Met het oog op brandoverslag hebben we daar het brandwerende metalstudplafond wel een stukje laten doorsteken, onder de overgang van woning naar dakterras.”

Modern klassiek

Anders dan bij veel monumentale panden in het centrum is de uitstraling modern, strak. Het parket met visgraatmotief dat VDA heeft gelegd is licht eiken, de wanden en plafonds zijn wit gespoten. “We hebben alles dus klasse A afgewerkt”, zegt Hugo van Dijk. “Daarom is het wel fijn dat we allemaal nieuwe wanden en plafonds hebben moeten maken. Als je bestaande oppervlakken moet stukadoren dan krijg je de hoeken nooit zo strak.”
In het midden van de woning is een patio. Vier wanden van glas zorgen voor licht in het anders wat donkere deel van de parterre. De kozijnen zijn van zwart staal. Het metaal is voorzien van een profiel met een tikje klassieke uitstraling, een subtiel accent in het eigentijdse strakke interieur. Dezelfde combinatie van glas en staal is ook op de entresol toegepast. Het brengt licht in de twee slaapkamers op die tussenverdieping en biedt uitzicht op de lager gelegen leefruimte.
De twee badkamers op de entresol zijn ook licht en modern afgewerkt. Mozaïektegels in de doucheruimtes en licht eiken, spiegels en wit stucwerk daarbuiten. Voor de zekerheid heeft VDA WR gipsplaten en WR gips gebruikt, dat beter bestand is tegen vocht dan de standaardmaterialen. Dezelfde afwerking is ook terug te vinden in de sauna in de uitbouw. Die bevat verder nog een grote ruimte die als atelier/galerie gebruikt gaat worden.

Specialist in een niche

Dat de woning een tuin heeft en zo’n ruime uitbouw, is verrassend; het valt niet af te lezen aan de voorgevel van het pand. Die grenst direct aan het trottoir, de straat en een aantal drukbezette parkeerplaatsen. Beperkte buitenruimte dus, is de indruk. Ruimte voor bouwlogistiek is er al helemaal niet, maar dat is typerend voor de binnenstad van Amsterdam. VDA is daar op ingericht. Het bedrijf is gespecialiseerd in binnenstedelijk werk en heeft de bedrijfsprocessen afgestemd op de specifieke omstandigheden die daar bij horen, legt Hugo van Dijk uit. “We zitten met ons bedrijfspand in Sloterdijk, net buiten de centrumring. Daar zijn we goed bereikbaar voor leveranciers en we zitten dicht bij onze projecten. We hebben een eigen materieeldienst die spullen naar het werk brengt en afval afvoert en er mensen kan afzetten en ophalen. Maar om de parkeerkosten zo veel mogelijk te beperken gaan we ook op de fiets of met de MP3 naar projecten.”
VDA is opgericht in 1999. Het afbouwbedrijf heeft zich sindsdien ontwikkeld van plafond- en wandmontagebedrijf tot totaalafbouwer met veertien mensen in loondienst, de helft daarvan in uitvoerende functie als meewerkend voorman. De klantenkring bestaat voor ongeveer 40% uit zakelijke opdrachtgevers en 60% particulier.
Sinds kort is de bedrijfsorganisatie aangepast om beter te kunnen beantwoorden aan de wensen van de klanten. “In principe kun je als afbouwbedrijf alleen als hoofdaannemer opereren als het puur om afbouwwerk gaat. Komen er constructieve dingen bij, dan kan het volgens de regelgeving eigenlijk niet. Daarom hebben Miguel en ik Urban Constructions opgericht. Bouwtechnische totaalprojecten lopen via dat bedrijf, VDA wordt dan ingehuurd voor het afbouwwerk. Zo zijn we dus min of meer onze eigen aannemer.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Background